Guvernul vinde certificatele de poluare
Surplusul de emisii de dioxid de carbon va fi vândut prin negociere directă, iar guvernul aşteaptă încasări de peste 1,2 miliarde de euro.
Articol de Sorin Solomon, 14 Aprilie 2010, 10:46
Guvernul de la Bucureşti a anunţat că scoate la vânzare surplusul de certificate de emisii de dioxid de carbon alocate de Uniunea Europeană.
Guvernul nu a precizat ce sumă minimă cere pe un certificat de emisii şi nici câte certificate vrea să vândă, afirmând încă că speră să încaseze "cel puţin 1,2 miliarde de euro".
UE a echivalat cu un certificat de emisii fiecare tonă de dioxid de carbon.
Potrivit reglementărilor europene, România poate emite în perioada 2008-2012 o cantitate de aproape 400 de milioane de tone de dioxid de carbon.
Cei mai mari poluatori din România sunt Mittal Steel Galati, complexele energetice Turceni şi Rovinari, Electrocentrale Deva şi complexul energetic Craiova.
Pe lângă guvern, şi companiile pot scoate la vânzare pe bursă certificate alocate şi neconsumate.
Banii obţinuţi printr-o astfel de vânzare vor fi vărsaţi la Fondul pentru Mediu, iar 10% din valoarea fiecărei tranzacţii va reprezenta venit la bugetul de stat, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate recent de guvern.
Guvernul arată în document că preţul per unitate la astfel de certificate este în scădere semnificativă, ceea ce impune vânzarea rapidă a surplusului.
Potrivit redactorului nostru Daniel Neguţ, preşedintele Bursei Române de Mărfuri, Septimiu Stoica, susţine că sumele obţinute prin vânzarea de certificate de emisii de dioxid de carbon pot creşte în viitor, prin alocarea unui număr mai mare de astfel de certificate.
“Este vorba despre discuţiile care există la nivel european, având în vedere că aceste alocări către fiecare ţară vor fi renegociate după anul 2012.
"Noi, ca stat, trebuie să pledăm în favoarea obţinerii unei cote cât mai mari de la instituţiile internaţionale competente, în acest sens cel mai edificator exemplu fiind Polonia”, a mai afirmat preşedintele Bursei Române de Mărfuri.