Guvernul urmează să facă o rectificare bugetară
Va fi decisă soarta șomajului tehnic pentru bugetari, dar, mai înainte de orice, va fi vorba de prima rectificare bugetară din acest an.
Articol de Petruţa Obrejan, 13 Aprilie 2020, 06:32
Guvernul are luni o ședință extrem de importantă în care urmează să fie adoptate acte normative cu mare impact social sau economic.
Va fi decisă soarta șomajului tehnic pentru bugetari, dar, mai înainte de orice, va fi vorba de prima rectificare bugetară din acest an. Mai mulți bani pentru sistemul de sănătate vor fi direcționați, la fel și pentru asistența socială .
Ministerul Sănătății va avea o alocare consistentă în cadrul rectificării bugetare ce ar urma să aibă loc chiar săptămâna viitoare și asta, spună actuali guvernanți, pentru a pune pe picioare sistemul sanitar, dar și pentru a asigura materialele necesare, practic pentru ca acesta să poată face față tuturor provocărilor generate de impactul noului coronavirus.
Un alt minister care va beneficia de un buget mai mare va fi și Ministerul Muncii și Protecției Sociale și asta pentru că au fost adoptate mai multe măsuri de sprijin pentru cei afectați din punct de vedere economic de această criză și mă refer la șomajul tehnic, acordarea unei indemnizații de până la 75% din salariul mediu brut pe economie pentru un număr de aproximativ un milion de persoane.
Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, spunea că proiectul de rectificare bugetară a fost discutat deja cu ordonatorii de credite, însă nu va fi o rectificare pe principiul 'cere și ți se va da'. Potrivit ministrului, se va face o analiză pentru a se stabili care sunt cheltuielile neesentiale la care se poate renunța sau care pot fi amânate pentru anul viitor.
Totodată, Florin Cîțu a precizat că în acest moment nu există niciun proiect privind reorganizarea aparatului bugetar sau de tăieri de salarii în sectorul public:
Florin Cîțu: Există deja o scădere de venituri estimată în jur de 20 de miliarde de lei şi de creştere de cheltuieli de aproape 12 miliarde lei. Deci, în acest context, trebuie să fim mult mai atenţi cu partea de cheltuieli din buget.
Reporter: Proiectul de rectificare bugetară a fost discutat săptămâna aceasta şi cu autorităţile locale, pentru a se vedea - spunea la rândul său premierul Ludovic Orban - impactul epidemiei de coronavirus asupra bugetelor locale și modificările care o apărut în structura de cheltuieli a acestora. Potrivit premierului, autoritățile locale au venit cu o serie de solicitări:
Ludovic Orban: Să folosească o parte din banii proveniți din excedent și pentru cheltuielile pentru Covid, solicită o creștere a alocării procentuale din impozitul pe venit. De asemenea, solicită o creștere a plafonului de îndatorare și a plafonului de tragerii care este permis anual pe credite. Ne-au solicitat să-i ajutăm cu cheltuielile sociale, în special pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu din familii vulnerabile, și aici am și stabilit că le vom deconta cheltuielile sociale suplimentare care sunt apărute. De asemenea, ne-au solicitat ca direcțiile de sănătate publică să deconteze sumele care sunt cheltuite în contractele încheiate de autoritățile locale pentru spațiile de carantinare.
Reporter: În şedinţa de guvern de astăzi se așteaptă ca ministrul muncii, Violeta Alexandru, să vină și cu proiectul de ordonanță de urgență privind intrarea în șomaj tehnic a angajaților de la stat.
Premierul Ludovic Orban spunea că această măsură ar fi determinată de considerente epidemiologice, dar și financiare. Practic, în urma acestei măsuri ar rezulta o economie până la 1,5 miliarde de lei.
(RS)