Guvernul României, "de acord cu taxa pe tranzacţiile financiare"
România susţine crearea unei uniuni bancare şi taxa pe tranzacţiile financiare, dacă va exista un acord la nivelul UE, se arată într-un memorandum adoptat de guvern.
Articol de Paul Poteraşi, 04 Decembrie 2012, 17:47
România susţine crearea unei uniuni bancare la nivelul Uniunii Europene, însă acest proces nu trebuie să fie în detrimentul ţărilor aflate în afara zonei euro - a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al executivului, Andrei Zaharescu.
Poziţia României privind Uniunea economică şi monetară de la nivelul Uniunii Europene a fost adoptată, marţi, de guvern printr-un memorandum iniţiat de ministerele finanţelor, afacerilor europene şi afacerilor externe şi avizat de guvernatorul Băncii Naţionale.
El a precizat că, prin memorandumul de marţi, România este de acord cu taxa pe tranzacţiile financiare, în condiţiile în care va exista un acord la nivelul Uniunii, dar şi cu crearea unui mecanism unic de supraveghere.
"România susţine procesul de consolidare a guvernanţei din zona euro, dar consideră că acest proces nu trebuie să fie în detrimentul statelor aflate în afara zonei euro şi să ducă astfel la fragmentarea Uniunii.
"România va fi de acord cu introducerea unei taxe pe tranzacţii financiare, în măsura în care va exista un acord la nivelul UE.
"România este interesată să participe la demersurile privind crearea unei uniuni bancare, respectiv crearea Mecanismului Unic de Supraveghere", a declarat Andrei Zaharescu.
Comisia Europeană a propus, în septembrie anul trecut, taxarea tututor tranzacţiilor între instituţiile financiare (bănci, burse, companii de investiţii, companii de asigurări, fonduri de hedging).
Taxa se va aplica dacă cel puţin una dintre instituţiile financiare implicate are sediul în UE, chiar dacă tranzacţia se desfăşoară în afara spaţiului comunitar.