Guvernul finalizează acordul de parteneriat cu UE
Premierul Victor Ponta afirmă că transporturile, mediul şi dezvoltarea urbană sunt considerate prioritare pentru a primi finanţare europeană.
Articol de Angela Matei, 26 Martie 2014, 14:15
Guvernul finalizează astăzi textul acordului de parteneriat, în care sunt detaliate intenţiile de alocare a fondurilor europene în următorii şapte ani.
Transporturile, mediul şi dezvoltarea urbană sunt considerate prioritare pentru finanţare, explica, zilele trecute, premierul Victor Ponta.
Pe agenda şedinţei de guvern de astăzi se află şi proiectul care vizează măsurile de sprijinire a industriei promise de executiv pentru a uşura povara marilor consumatori de energie în susţinerea producerii celei regenerabile.
O primă măsură constă în menţinerea la 11,1% a cotei de energie electrică produsă din surse regenerabile.
În acest moment, taxa plătită de consumatori pentru certificatele verzi este de aproximativ 36 de lei pe megawatt.
În cazul în care cota de piaţă ar fi ajuns la 15%, conform sistemului de promovare a energiei verzi, taxa suplimentară ce trebuia plătită era de 80 de lei pe megawatt.
Liberalizare a preţului gazelor "cu impact minim"
Tot prin acest pachet de sprijin, şi pentru gaze preţul de referinţă la care se vor putea raporta producătorii industriali va fi cel de la 1 ianuarie, respectiv 230 de dolari la mia ce metri cubi.
În acest fel, se menţin, pe de o parte, angajamentele de a liberaliza preţul la gaze, iar pe de altă parte impactul va fi minor, susţine premierul Victor Ponta.
"În baza competiţiei libere, aşa cum s-a întâmplat la energie electrică, vor scădea aceste preţuri şi, practic, marii consumatori vor putea să fie în continuare competitivi.
"De asemenea, eliminăm taxa de cogenerare la export şi după 8 aprilie, când Comisia Europeană va publica regulamentul care permite ţărilor membre să acorde o scutire de până la 85% din cantitatea de certificate verzi pe care pot să o cumpere, trebuie să o cumpere marii producători din industriile care sub pericol de relocare, din Uniunea Europeană, imediat avem pregătite toate documentele şi depunem notificarea la Comisia Europeană pentru ca marii consumatori, marii producători, pentru un anumit nivel, să poată să beneficieze de această schemă care s-a aprobat la nivel european", spune Victor Ponta.
Scutirea energiei exportate de plata taxei de cogenerare ar însemna, pentru producători, posibilitatea de a vinde la export energie mai ieftină.