Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară din 2013
În condiţiile în care încasările la buget sunt mai mici decât estimările iniţiale, rectificarea bugetară actuală înseamnă resurse mai puţine pentru majoritatea ministerelor.
Articol de Angela Matei, 30 Octombrie 2013, 18:24
Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, negativă.
În condiţiile în care încasările la buget sunt mai mici cu 3,8 miliarde de lei faţă de estimările optimiste ale executivului, rectificarea bugetară actuală înseamnă resurse mai puţine până la sfârşitul anului pentru majoritatea ministerelor.
Cei mai mulţi bani vor fi traşi de la Ministerul Muncii, aproximativ 520 de milioane de lei, însă acest lucru nu va afecta plata salariilor, a pensiilor sau a prestaţiilor sociale.
Ministrul Mariana Câmpeanu a explicat că a gestionat banii mai bine şi a înlăturat din sistem pe cei care nu aveau dreptul să primească anumite indemnizaţii, iar sumele pe care ministerul le cedează altor instituţii nu mai puteau fi cheltuite până la sfârşitul anului.
Se taie fonduri importante şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale - aproximativ 300 de milioane de lei, dar şi de alte instituţii, însă, după cum a precizat şi premierul Victor Ponta, este vorba doar de bani necheltuiţi.
"Până la urmă, rezultatul este mul mai mult bun decât rău, avem recunoscut oficial, de către instituţiile financiare internaţionale, anul acesta o creştere economică de 2,2. Avem o creştere a deficitului de la 2,3 la 2,5 pentru a acoperi cofinanţările. Toată lumea mă întreabă unde am alocat bani pentru investiţii.
"Cele mai bune investiţii sunt cele din fonduri europene şi faptul că am dat şi punem în continuare toţi banii necesari pentru cofinanţări, şi am adus în ţară peste două miliarde de euro, bani nerambursabili, este cel mai important lucru pe care trebuia să-l facă un guvern al României. În rest, prin rectificare, asigurăm cheltuielile de salarii şi de funcţionare ale tuturor instituţiilor ţării", spune Victor Ponta.
Potrivit premierului, sunt asigurate fonduri şi pentru situaţii speciale apărute. 110 milioane, de exemplu, pentru salariile noilor promoţii de absolvenţi ai Academiei de Poliţie şi aproximativ 175 de milioane pentru cele ale profesorilor din învăţământul preuniversitar.