Guvernul a adoptat strategia naţională în domeniul energiei pentru următorii 10 ani
Guvernul a adoptat joi strategia naţională în domeniul energiei pentru următorii 10 ani, cu prelungire până în 2050.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Noiembrie 2024, 21:29
Guvernul a adoptat joi strategia naţională în domeniul energiei pentru următorii 10 ani, cu prelungire până în 2050. Strategia urmăreşte trecerea de la producţia de cărbune la cea de gaze naturale şi apoi la energia nucleară.
Un alt punct pe ordinea de zi a şedinţei executivului a fost legat de programele de industrializare a României pentru perioada 2024-2030, relatează redactorul RRA Andrei Şerban: ”România are nevoie de energie sigură, competitivă, curată şi accesibilă românilor şi companiilor româneşti. Ţinând cont de aceste lucruri, strategia pentru energie adoptată joi de guvern prevede trecerea treptată de la producţia folosind cărbunele la cea pe bază de gaze naturale, care este mai puţin poluantă, şi, pe termen mediu şi lung, la energia nucleară.
Strategia cuprinde şi şase obiective: securitate energetică, eficienţă energetică, acces fizic la energie pentru toţi consumatorii, accesibilitate financiară şi competitivitate ecomică. Strategia prevede finalizarea procesului de electrificare a României şi, de asemenea, a pieţei de energie eficiente, inovare, digitalizare şi securitate cibernetică pentru sectorul energetic.
Strâns legată de această strategie, guvernul a mai adoptat tot astăzi şi strategia de industrializare a României pentru perioada 2024-2030. Ea presupune tranziţia industriei româneşti către energiile curate şi conţine obiective generale, printre care retehnologizarea şi inovarea, cu accentul pe industriile verzi, stimularea exporturilor, crearea de noi locuri de muncă înalt calificate, decarbonizarea industriilor energointensive şi crearea de modele de economie circulară.
Alte două strategii adoptate de executiv se referă la resursele minerale neenergetice, care urmăreşte dezvoltarea unui lanţ integrat în industria minieră, şi strategia naţională pentru supravegherea pieţei. Este vorba de o piaţă unică şi despre nevoia de a garanta libera circulaţie a produselor în Uniunea Europeană.”/editor Florin Lepadatu/