Guvernatorul BNR: Prețurile vor continua să crească accelerat până în iunie
Potrivit BNR, incertitudinile rămân ridicate, de la aproape 14% cât este în prezent inflația ar putea reveni la valori de sub 10% abia în a doua jumătate a anului viitor.
Articol de Iulian Olescu, 14 Mai 2022, 10:08
Prețurile vor continua să crească accelerat până în luna iunie, a avertizat în această săptămână guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Pentru a proteja economia, autoritățile pot lua numai măsuri de tipul subvențiilor, însă România are un spațiu limitat de manevre din cauza deficitului fiscal bugetar mare pe care s-a angajat în fața autorităților europeane să îl reducă.
Potrivit BNR, incertitudinile rămân ridicate, de la aproape 14% cât este în prezent inflația ar putea reveni la valori de sub 10% abia în a doua jumătate a anului viitor.
Majorarea semnificativă a inflației are loc în România într-un context în care deficitul bugetar este la un nivel foarte înalt, iar spațiul fiscal pentru a sprijini suplimentar economia este aproape inexistent, spun reprezentanții Băncii Centrale.
În plus, nu mai pot fi făcute reduceri de taxe, deoarece nivelul veniturilor a scăzut sub 30% din PIB, iar necesarul de cheltuieli depășește 40% din PIB.
Mugur Isărescu: Nu ai de unde să tai, și atunci de fiecare dată trebuie să începi o discuție în asta care ajunge la un punct mort. Cum faci cu 27% să acoperi 40%? Păi cum? Numai cu deficite, după care începem să ne minunăm de ce ne-a crescut datoria publică.
Mugur Isărescu a precizat că nu crede că va exista un val de credite neperformante în perioada următoare, însă în contextul creșterii dobânzilor, corelată cu majorarea facturilor și a cheltuielilor populației, ar putea exista cazuri punctuale de persoane care să nu își mai poate plăti ratele la bănci.
El a adăugat că se discută în continuare și de o măsură de amânare a plății ratelor, însă având în vedere faptul că dobânzile sunt pe o tendință de creștere, cei care ar putea apela la o astfel de măsură se pot simți păcăliți, în sensul că li se amână plata, dar ulterior vor achita rate la dobânzi mai mari.
Mugur Isărescu spune că Banca Centrală a fost nevoită să crească dobânda de referință în mai multe rânduri deoarece scumpirile din energie s-au transmis și în prețurile celorlalte mărfuri, dar că majorarea dobânzilor trebuie făcută treptat pentru a nu afecta semnificativ evoluția economiei.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă a crescut ieri, de la 5,44% la 5,50% pe an, cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor, IRCC, este de 1,86% pe an, în creștere față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.