Grecia primeşte un ajutor de 45 miliarde euro
Statele din zona euro au oferit Greciei un pachet de ajutor extern în valoare de 45 miliarde euro, finanţat şi de FMI, la dobânzi sub cele din piaţă.
Articol de Sorin Solomon, 12 Aprilie 2010, 10:48
Statele care utilizează moneda euro au oferit Greciei un pachet de ajutor extern în valoare de 45 miliarde euro, finanţat şi de Fondul Monetar Internaţional, la dobânzi sub cele din piaţă, cu scopul de a soluţiona criza fiscală a statului elen şi de a consolida încrederea în euro, transmite Bloomberg.
După creşterea costului de finanţare a Greciei la maximul ultimilor 11 ani, miniştrii Finanţelor din zona euro au anunţat că vor oferi în acest an un total de până la 30 de miliarde de euro, sub forma unor împrumuturi pe trei ani la o dobândă de 5%.
Alte 15 miliarde euro ar urma să vină de la FMI.
Dobânda oferită de statele zonei euro este cu aproape două puncte procentuale mai reduse decât costul de finanţare cerut în prezent de investitorii din piaţă, de 6,98%.
Confruntate cu cel mai dur test al monedei euro de la debutul său din 1999, cele 16 guverne din zona euro au reuşit să ocolească reglementările UE care interzic ajutorul de urgenţă al statelor aflate în pragul colapsului financiar-fiscal, pentru a preveni extinderea problemelor Greciei către alte ţări europene şi pentru a reduce la tăcere vocile care pun la îndoială viabilitatea monedei unice.
Germania a abandonat solicitarea vehementă exprimată anterior ca Grecia să plătească, pentru orice pachet de ajutor extern, aceleaşi dobânzi ca cele percepute pe pieţele financiare.
Euro s-a apreciat luni cu 0,9% pe piaţa de la Tokyo, la 1,3617 dolari pe unitate, după ce a urcat cu 1% vineri.
Moneda unică a pierdut 5,7% în rapot cu dolarul de la începutul acestui an, din cauza temerilor privind situaţia din Grecia, dar şi ca urmare a neînţelegerilor dintre liderii UE privind modul în care ar trebui abordată problema.
Cu pachetul de ajutor extern pregătit, decizia Greciei de a apela sau nu la această soluţie depinde de reacţia investitorilor, adică de evoluţia randamentului cerut de piaţă pentru obligaţiunile statului elen, au afirmat oficialităţi apropiate ministerului Finanţelor de la Atena.
Ministrul Finanţelor, George Papaconstantinou, a declarat că guvernul intenţionează să continue planurile de finanţare din piaţă, inclusiv o emisiune de obligaţiuni denominate în dolari, fără a accesa sprijinul extern.
Programul de salvare de 30 miliarde de euro destinat Greciei, adoptat de statele din zona euro, nu subminează moneda unică europeană, a declarat preşedintele Eurogroup, Jean - Claude Juncker, citat de Reuters.
"Am construit ceva care va asigura stabilitatea zonei euro", a afirmat Juncker la postul german de radio Deutschlandfunk.
Unul dintre membrii consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene, Lorenzo Bini Smaghi, a declarat, la rândul său, că planul de sprijin pentru Grecia va conferi stabilitate zonei euro, precizând că Europa a evitat prin crearea acestui mecanism propria criză de genul colapsului băncii americane Lehman Brothers.
Colapsul Lehman Brothers, în septembrie 2008, a afectat grav sistemul financiar american şi a împins economia mondială şi pieţele financiare globale în cea mai severă criză de după cel de-Al Doilea Război Mondial.