Grecia, monitorizată de FMI şi UE
Misiunea comună a celor două organisme internaţionale va rămâne în capitala elenă până vineri, perioadă în care îşi va concentra atenţia asupra "aspectelor problematice".
Articol de Monica Chihaia, Atena, 14 Iunie 2010, 16:42
O echipă a Fondului Monetar Internaţional şi Uniunii Europene evaluează măsurile de redresare bugetară aplicate în Grecia.
Instabilitatea financiară a acestei ţări a dezechilibrat întregul spaţiu al monedei unice europene.
Grecia a primit un ajutor de 110 miliarde din partea celor două organisme internaţionale, care, în schimb, vor controla atent conturile elene.
Guvernul socialist grec s-a obligat să revină în parametri normali în următorii patru ani, printr-un vast program de austeritate combinat cu un plan de privatizări.
În cadrul întâlnirii cu ministrul economiei şi finanţelor, Giorgos Papakonstantinou, s-au făcut evaluări cu privire la modul în care a fost gestionat bugetul de stat în ultimele cinci luni şi a fost analizat procesul de implementare a reformelor structurale, cu accent pe sistemul de sănătate şi asigurări sociale.
Pe agenda de lucru se află, printre altele, măsurile pentru realizarea obiectivelor cadrului strategic naţional de referinţă, revizuirea negocierilor salariale în sectorul privat şi a acordurilor contractuale, privatizările, proiectele de investiţii publice, care beneficiază de fonduri europene, precum şi reforma administraţiei publice.
Misiunea celor două organisme internaţionale va rămâne în capitala elenă până vineri, perioadă în care îşi va concentra atenţia asupra "aspectelor problematice".
Pe baza constatărilor, evaluatorii ar putea recomanda guvernului grec noi măsuri corespunzătoare.
Acestea vor trebui aplicate imediat, astfel încât în cadrul informării evaluative formale din luna iulie, toate aspectele să se încadreze în programul stabilit.
Programul de politică economică stabileşte, trimestrial, limitele de cheltuieli specifice.
Astfel, până la sfârşitul lunii iunie 2010, cheltuielile bugetare nu trebuie să depăşească suma de 34 de miliarde de euro, în timp ce pentru perioada de nouă luni, ianuarie-septembrie, totalul cheltuielilor nu trebuie să depăşească 50 de miliarde de euro.
Cheltuielile bugetare ale Greciei în primele cinci luni ale anului s-au ridicat la 25,8 miliarde de euro.