Grecia acceptă măsurile de austeritate
Salariile bugetarilor greci vor fi îngheţate timp de trei ani după ce guvernul de la Atena a acceptat măsuri de austeritate de 24 miliarde de euro în schimbul ajutorului de la UE şi FMI.
Articol de Sorin Solomon, 30 Aprilie 2010, 16:35
Grecia a acceptat să introducă, în schimbul ajutorului de la UE şi FMI, un program de austeritate de 24 miliarde de euro, care include măsuri precum îngheţarea salariilor din sectorul public timp de trei ani, au declarat surse apropiate discuţiilor, citate de Financial Times.
Detaliile financiare ale pachetului de măsuri, care are ca scop reducerea deficutului bugetar cu 10-11% din PIB în următorii trei ani, sunt încă negociate de autorităţile din Grecia cu reprezentanţii UE şi FMI.
Guvernul elen va anunţa până duminică datele acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană privind măsurile de austeritate pe care statul elen trebuie să le ia pentru deblocarea ajutorului financiar internaţional.
Premierul grec a cerut săptămâna trecută activarea mecanismului de ajutor, estimat la 45 de miliarde de euro, elaborat de statele din zona euro şi de FMI pentru a preveni intrarea statului elen în incapacitate de plată.
Pe fondul crizei financiare, Moody's a retrogradat ratingurile a nouă bănci din Grecia din cauza reducerii solidităţii financiare
Măsura reflectă reducerea solidităţii financiare şi presiuni sporite din cauza perspectivelor economice dificile ale statului elen.
Băncile afectate de măsură sunt National Bank of Greece , EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank of Greece, ATE Bank, Marfin Egnatia Bank, General Bank of Greece şi Attica Bank.
Primele şapte sunt prezente şi în România.
Pe fondul crizei greceşti, băncile germane sunt îndemnate să investească în obligaţiuni greceşti.
Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, vrea să convingă băncile locale să investească în obligaţiuni emise de statul elen, potrivit publicaţiei Handelsblatt, preluată de AFP.
Schäuble va purta duminică discuţii telefonice individuale cu şefii principalelor bănci germane, pentru a-i convinge să investească în obligaţiunile Greciei, după ce autorităţile de la Atena vor ajunge la un acord cu reprezentanţii Uniunii Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional în privinţa unui program de redresare a finanţelor publice.
Opinia publică germană se împotriveşte ideii ca Berlinul să ajute Atena cu fonduri de la buget, existând voci care cer chiar excluderea Greciei din zona euro.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu agreează însă introducerea în tratatele europene a unei clauze de excludere a unui stat din uniunea monetară, idee susţinută în principal de Germania.
"Tratatele europene nu prevăd o astfel de posibilitate, iar modificarea lor ar fi o eroare. Obiectivul nostru ar trebui să fie asigurarea că toate statele din zona euro respectă regulile", a declarat Barroso, citat de publicaţia germană Hamburger Abendblatt.
Problemele scoase în evidenţă de criza financiară din Grecia nu sunt rezultatul regulilor Uniunii Europene, ci al nerespectării lor, a adăugat Jose Manuel Barroso.