Germania "va spijini zona euro"
La Forumul Economic Mondial de la Davos, cancelarul Angela Merkel a promis sprijin din partea Germaniei, dar a recunoscut că problemele cu care se confruntă euro nu sunt cauzate de speculatori.
Articol de Sergiu Şteţ, 31 Ianuarie 2011, 15:40
Cei peste 2000 de participanţi la Forumul Economic Mondial de la Davos s-au arătat optimişti în legătură cu prognozele pentru acest an.
Totul depinde, susţin importante voci de la forum de economiile SUA, Germaniei, Braziliei şi ale ţărilor asiatice.
Un rezultat concret al discuţiilor de la Davos este angajamentul extrem de solid pentru sprijinirea monedei europene.
Liderii celor mai importante ţări din zona euro, Germania şi Franţa, au ţinut să contrazică hotărât prognozele privind o eventuală renunare la moneda euro.
Datoriile publice foarte mari ale unor ţări din zona euro, ca Grecia sau Irlanda, au alimentat speculaţiile legate de disponibilitatea celorlalte state de a oferi ajutor financiar.
Cancelarul Angela Merkel a promis sprijin din partea Germaniei, dar a recunoscut că problemele cu care se confruntă euro nu sunt cauzate de speculatori, ci de realitatea economică.
Fondul de urgenţă ar putea fi majorat
Invitat special la Davos şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a avut un mesaj în favoarea monedei unice.
"Vreau să vă spun lucru simplu. Niciodată, ascultaţi-mă cu atenţie, niciodată nu vom permite prăbuşirea euro. De luni de zile citim în presă că euro este terminat, că nu are niciun viitor. Euro înseamnă Europa, o monedă în care 17 ţări şi-au topit propriile monede şi nu vom renunţa la ea", a declarat Nicolas Sarkozy.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că pentru prosperitatea Europei, statele membre trebuie să-şi reducă datoriile publice, să-şi crească competitivitatea şi să colaboreze mai eficient pe plan politic.
Cancelarul Merkel a dat exemplul Germaniei care demonstrează că austeritatea bugetară nu reduce posibilitatea creşterii economice.
Tot în cadrul Forumului Economic de la Davos, ministrul de finanţe din Franţa, Christine Lagarde, a dat asigurări că Fondul European de Urgenţă pentru Stabilizare Financiară ar putea fi majorat.
În valoare de 440 miliarde de euro, Fondul de Urgenţă a fost înfiinţat anul trecut pentru a sprijini ţările europene care au probleme financiare.
Miniştrii de finanţe din ţările europene discută posibilitatea majorării Fondului de Stabilizare Financiară şi utilizarea banilor pentru cumpărarea titlurilor de stat ale unor ţări, precum Spania sau Portugalia, ale căror costuri de împrumut au crescut din cauza încrederii scăzute a investitorilor în capacitatea lor de a-şi onora obligaţiile financiare.