Germania: Preț al electricității în industrie „pe două niveluri”
Ministrul german al economiei a prezentat un concept de preț al electricității pentru industrie pe două niveluri.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 05 Mai 2023, 19:28
Pentru a păstra companiile și locurile de muncă în Germania, ministrul federal al economiei, Robert Habeck, pledează pentru prețuri mai mici la electricitatea necesară industriei. În acest scop, politicianul ecologist propune un ajutor de stat de până la 30 de miliarde de euro. Robert Habeck a prezentat astăzi un concept de preț al electricității industriale pe două niveluri. Scopul este de a asigura prețuri competitive la electricitate, explică Ministerul german al Economiei.
Corespondență din Germania - Reporter: Vlad Drăghicescu - Ministrul economiei, Robert Habeck, reacționează la temerile exprimate de sindicate și asociațiile de afaceri. Acestea avertizează de multă vreme că întreprinderile germane își vor muta producția în străinătate din cauza prețurilor ridicate ale energiei electrice din republica federală. Pe termen lung - explică Habeck -, industria trebuie să beneficieze de energie electrică ieftină din surse regenerabile. Pentru aceasta este nevoie, între altele, de creșterea suprafețelor pentru turbinele eoliene. Această măsură cere însă timp până să poată garanta aprovizionarea pe termen lung a companiilor cu electricitate din surse regenerabile la prețuri competitive. Din acest motiv, într-o fază preliminară, până în 2030, Robert Habeck propune un preț de tranziție de 6 cenţi pe kWh pentru un grup clar definit de beneficiari industriali.
Tariful urmează să fie finanțat din fonduri publice - explică ministerul. Costurile stabilirii unui tarif al energiei electrice pentru industrie depind în mod esențial de evoluția ulterioară a prețurilor de pe piață - mai explică Ministerul Economiei. La momentul actual, necesarul financiar este de aproximativ 25-30 de miliarde de euro până în 2030.
Calcule recente relevă că prețul energiei electrice în Germania este de circa șapte ori mai mare decât în China, de patru ori mai mare decât în Statele Unite și de trei ori mai mare decât în Franța, țară care a adoptat cu mult timp în urmă un preț național al energiei electrice pentru industrie.