Gabriel Resources "ar putea apela la instanţă"
Compania canadiană Gabriel Resources a anunţat că vrea o confirmare a declaraţiilor făcute recent de premierul Victor Ponta referitoare la respingerea proiectului Roşia Montană.
Articol de Sorin Solomon, 09 Septembrie 2013, 17:44
Gabriel Resources va analiza toate opţiunile posibile în cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Roşia Montană, inclusiv transmiterea unei notificări formale referitoare la intenţia de a iniţia o acţiune în instanţă.
Gabriel Resources a luat notă de declaraţiile premierului Victor Ponta şi ale altor miniştri din guvernul României, apărute în presă luni, potrivit cărora proiectul de lege privind proiectul Roşia Montană urmează să fie respins înainte de a fi dezbătut de cele două Camere ale Parlamentului, se arată într-un comunicat al companiei canadiene.
Fără a lua în calcul că guvernul a aprobat proiectul de lege în şedinţa din 27 august, iar sondajele recente arată susţinere în România pentru continuarea proiectului, pare că Executivul a instituit proceduri de urgenţă pentru a opri orice dezbatere în Parlament, notează Gabriel Resources.
"Gabriel încearcă să obţină rapid confirmări privind decalraţiile făcute şi clarificări asupra impactului asupra propunerii referitoare la avizarea proiectului Roşia Montană. Dacă propunerea legislativă este respinsă, compania va evalua toate variantele de acţiune disponibile, inclusiv notificarea formală a intenţiei de a iniţia un litigiu ca urmare a multiplelor încălcări ale tratatelor internţionale referitoare la investiţii", se arată în comunicat.
Compania a recomandat, în comunicat, precauţie investitorilor care tranzacţionează acţiunile Gabriel Resources până la o nouă notificare.
Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit luni cu până la 70% la bursa din Toronto, după ce au deschis la 1,1 dolari canadieni pe unitate.
Titlurile Gabriel Resources au coborât la un minim de 0,43 dolari pe unitate, cu 70% mai jos decât cotaţia de deschidere.
Ulterior, cotaţiile s-au întors până la 0,57 dolari pe acţiune, iar scăderea s-a limitat la 50.34%, la ora 18.00 (ora Bucureştiului).
Imediat după deschidere titlurile au urcat uşor la 1,11 dolari, pentru ca apoi să coboare brusc până la 0,45 dolari pe unitate.
Proiectul Roşia Montană "trebuie respins de urgenţă"
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la Senat, apoi şi la Cameră, adăugând: "Şi cu asta, basta!".
Potrivit Mediafax, Victor Ponta a spus că, având în vedere poziţiile exprimate de grupurile politice, soluţia în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi şi la Camera Deputaţilor.
Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, că el consideră că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi, în opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind că sentimentul public contrar e mai important decât datele tehnice.
"Doresc să fac o declaraţie în nume strict personal. Având în vedere calitatea mea de preşedinte al Senatului, de preşedinte al PNL, e o declaraţie care nu angajează strict Senatul şi nici PNL. Am un punct de vedere ferm şi definitiv conturat în legătură cu proiectul Roşia Montană", a spus Crin Antonescu.
El a adăugat că va explica de ce şi-a conturat un punct de vedere chiar înaintea dezbaterilor din comisiile parlamentare asupra proiectului.
"Cred că proiectul exploatării la Roşia Montană nu poate fi susţinut, proiectul fie ar trebui retras. Eu cred că trebuie respins", a precizat Crin Antonescu.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a mai declarat că "un proiect atât de mare" precum cel de la Roşia Montană ar trebui să fie susţinut de iniţiator, adică de guvern, el amintind însă că premierul Ponta a spus că va vota împotriva legii, ca deputat.
Întrebat fiind de către jurnalişti cum i se pare poziţia liderului PNL, Victor Ponta a spus că ''nu mă pot supăra absolut deloc".
"Până la urmă domnul preşedinte Băsescu, în 2009, a susţinut proiectul Roşia Montană că avea alegeri prezidenţiale.
"Domnul Antonescu nu-l mai susţine în 2014 că are alegeri prezidenţiale.
"Astea sunt lucruri politice, important e că atâta timp cât există în mod clar o majoritate împotriva proiectului, nu mai are rost să mai pierdem foarte mult timp'', a mai spus Victor Ponta.