G7 - măsuri pentru relansarea economiei globale
Miniştrii de finanţe din G7 încearcă să găsească mijloacele pentru a evita o nouă cădere a economiei mondiale, dar în aşa fel încât să nu adâncească datoriile făcute ca urmare a crizei economice de acum trei ani.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 10 Septembrie 2011, 10:22
G7 trebuie să ia măsuri coordonate pentru susţinerea relansării economice globale, iar europenii ar trebui să acorde prioritate reducerii deficitelor lor, afirmă comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn.
Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din cele mai industrializate şapte ţări ale planetei - Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie - s-au reunit sâmbătă după-amiază pentru discuţii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi ai Uniunii Euroepene.
Reuniunea G7 a miniştrilor de finanţe ar fi trebuit să fie una de rutină, ea prefaţând summitul G20, din 23 septembrie, de la Washington.
Aceasta are însă loc în plină degringoladă a pieţelor financiare.
Miniştrii de finanţe din G7 încearcă să găsească mijloacele pentru a evita o nouă cădere a economiei mondiale, dar în aşa fel încât să nu adâncească datoriile făcute ca urmare a crizei economice de acum trei ani.
Fiecare ţară va acţiona, în funcţie de capacităţile sale financiare, de semnalele venite din partea opiniei publice şi de campaniile electorale care se anunţă.
Important este însă ca ele să se coordoneze, pentru ca măsurile economice luate de una să nu le bulverseze pe celelalte.
Într-un interviu, ministrul francez al economiei, Francois Baroin, a cărui ţară deţine preşedinţia anuală a G7 şi a G20, declara că în contextul în care teama de o nouă recesiune şi problemele din zona euro se reflectă în degringolada de pe pieţele financiare, G 7 va trebui să le transmită acestora un mesaj de încredere.
Pe de altă parte, duminică, miniştrilor de finanţe din cele mai industrializate şapte state ale lumii li se vor alătura omologul rus, dar şi reprezentanţi din Qatar, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit, pentru o reuniune consacrată primăverii arabe.
În iunie, la summitul de la Deauville, marile puteri ale lumii au lansat un parteneriat cu noile autorităţi din Tunisia si Egipt, cărora li s-a promis un ajutor financiar pentru dezvoltare.
Între timp, au fost invitate cu statut de observator şi autorităţile libiene de tranziţie.
Toată lumea este de acord că trebuie cheltuiţi bani pentru a sprijini popoarele tunisian, egiptean şi libian, problema este cât şi cum trebuie repartizaţi banii.