"Fonduri nerambursabile de16 milioane de lei" pentru IMM-uri
Ministerul Economiei a lansat astăzi o nouă etapă a programului de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii denumit "Mihail Kogălniceanu".
Articol de Oana Rusu, 15 Aprilie 2013, 16:59
Ministerul Economiei a lansat astăzi o nouă etapă a programului de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii denumit "Mihail Kogălniceanu".
De astăzi, se pot depune online cererile de finanţare pentru fondurile alocate în 2013, 16 milioane de lei nerambursabili stau la dispoziţia micilor întreprinzători.
De la debutul programului, în 2011, aproape 8.000 de firme s-au arătat interesate şi au aplicat pentru împrumuturi. Interesul este mare şi acum: 60 de IMM-uri s-au înscris în primele două ore, după ce s-a dat startul noii etape.
Suma "poate fi mărită la rectificarea bugetară"
Ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini, a spus pentru Radio România Actualităţi că, până în vară, sunt disponibili 16 milioane de lei, însă, în funcţie de numărul de dosare acceptate pentru finanţare, această sumă poate fi mărită la rectificarea bugetară.
Programul din acest an, vine şi cu alte îmbunătăţiri.
Fiecare întreprinzător poate să acceseze un credit de 400.000 de lei, cu sută la sută dobândă subvenţionată. Programul iniţial "Kogălniceanu" pornise cu 75% din dobândă subvenţionată şi doar un plafon de 120.000 de lei. Aceşti bani pot fi folosiţi inclusiv la plata datoriilor către stat, la capital de lucru, la aprovizionare de materii prime, practic, toate tipurile de cheltuieli pentru desfăşurarea activităţii curente. E important şi pentru plata impozitelor şi taxelor pe care le aveau datorie la bugetul statului, a mai spus Maria Grapini.
De asemenea, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Private din învăţământ, Ovidiu Nicolescu, a declarat pentru Radio România Actualităţi, că Programul "Kogălniceanu" pentru IMM-uri este binevenit , dar a menţionat că fondurile destinate programului trebuie să fie mai consistente şi a făcut o comparaţie cu Ungaria.
Maghiarii, care au preluat acest program de la noi anul trecut, au alocat în anul 2012 de zece ori mai mulţi bani decât a alocat România, a subliniat, Nicolescu.
Pe de altă parte, administratorul unei firme care în 2012 a renunţat să mai acceseze un credit din cauza schimbărilor criteriilor de eligibilitate, e de părere că accesarea programului din acest an nu este nici mai uşoară, nici mai dificilă, decât anul trecut.