Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, la început de drum
Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va avea 27 de companii profitabile în portofoliu.
Articol de Florin Lepădatu, 31 August 2017, 07:56
Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va avea 27 de companii profitabile în portofoliu, iar listarea Hidroelectrica va fi decisă de noua entitate, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, într-o conferinţă de presă.
"Capitalul social al FSDI va fi format din aport în natură reprezentat de pachete de acţiuni deţinute de stat la societăţile care se vor afla în portofoliul FSDI, precum şi din aport în numerar.
Pachetele de acţiuni se transferă în proprietatea FSDI, iar acesta va putea dispune liber de ele, în calitate de bunuri proprii.
În cazul societăţilor în care la data preluării, statul este acţionar integral sau majoritar, FSDI nu va putea înstrăina, sub orice formă aceste acţiuni, dacă acest fapt va duce la pierderea poziţiei de acţionar majoritar a FSDI la societăţile în cauză", se arată în expunerea de motive publicată pe site-ul instituţiei.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, FSDI va avea un capital social în numerar de 1,85 miliarde lei, bani proveniţi din Trezorerie din privatizări.
Fondul va avea în portofoliu 27 de companii profitabile, dar CEC Bank ş Eximbank au fost excluse pe motiv ca "ar fi fost ciudat să se îndatoreze pentru un proiect la băncile din portofoliu."
Astfel, conform reprezentanţilor Ministerului de resort, impactul în bugetul de stat este de 2 miliarde lei pe an, pentru că dividendele vor fi încasate de FSDI.
Fondul nu se va lista niciodată, iar scopul lui e să facă profit.
Companiile la care FSDI va fi acţionar sunt Engie România, Electrica, Delgaz, E.ON Energie România, Biofarm, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, Loteria Română, Societatea Naţională a Sării, IAR, OIL Terminal, Cupru Min, Unifarm, Societatea, Naţională a Apelor Minerale, Compania Naţională a Apelor Minerale, Administraţia Porturilor Maritime, Compania Naţională de Investiţii pentru Turism, Romgaz, Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale - Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Nuclearelectrica, Imprimeria Naţională, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, Conpet.
Valoarea contabilă a companiilor din portofoliu, la nivelul anului 2015, este de 45 miliarde lei.
În luna septembrie, proiectul va ajunge în Parlament.