FMI şi autorităţile române restrâng variantele de discuţie
UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă la Cotroceni la ora 18.00 după discuţiile avute cu reprezentanţii FMI şi ai guvernului.
Articol de Bogdan Mihai, 06 Mai 2010, 14:59
Preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă la Cotroceni la ora 18.00, după discuţiile avute cu reprezentanţii FMI şi ai guvernului.
Postul nostru de radio va transmite în direct declaraţia şefului statului, pe care o puteţi urmări în format Live Text şi pe pagina noastră de internet.
Traian Băsescu i-a primit în această după-amiază la Palatul Cotroceni pe reprezentanţii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Mondiale, în contextul discuţiilor pe tema unor eventuale creşteri ale cotei unice de impozitare şi TVA.
Rezultatul întrevederii nu este cunoscut până la această oră.
Noi discuţii între autorităţile române şi reprezentanţii FMI s-au desfăşurat joi, după ce delegaţia Fondului Monetar Internaţional a decis să-şi prelungească misiunea de evaluare în România până pe 9 mai.
În cursul dimineţii, preşedintele Traian Băsescu a discutat despre actuala situaţie economică cu liderii formaţiunilor parlamentare care formează coaliţia guvernamentală.
Potrivit redactorului nostru Oana Bâlă, la Palatul Cotroceni au fost prezenţi liderul PD-L, premierul Emil Boc, preşedintele UDMR Marko Bela, liderul grupului parlamentarilor independenţi, Gabriel Oprea, precum şi cel al grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.
Referindu-se la dialogul cu reprezentanţii Fondului, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că numărul variantelor de reducere a deficitului discutate cu FMI s-a redus la două.
"Variantele pe care le discutăm s-au restrâns şi probabil vineri vom avea şi decizia finală.
"Va trebui discutată şi cu primul ministru, cu guvernul. Mai avem una sau două variante, suntem în zona de fine-tuning", a spus ministrul finanţelor.
El a precizat că rămâne de văzut care e cea mai bună modalitate de a ieşi din situaţia extrem de dificilă în care se află economia ţării, fără a afecta speranţa de creştere economică.
În discuţiile de până acum, cel mai des vehiculate posibilităţi pentru acoperirea golului bugetar sunt majorarea TVA sau a valorii cotei unice, disponibilizările sau lărgirea bazei de impozitare.
Potrivit unui comunicat al FMI , concluziile experţilor vor fi făcute publice la finalul discuţiilor cu autorităţile de la Bucureşti.
Misiunea FMI va pregăti cel de-al patrulea raport asupra programului economic al României, care va fi discutat de Board-ul Fondului în cea de-a doua parte a lunii iunie.
Dacă raportul va fi aprobat, România va primi cea de-a cincea tranşă, în valoare de 850 de milioane de euro din cadrul împrumutului acordat de FMI.