FMI, "sceptic privind scăderea CAS"
Măsura guvernului de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale la angajatori, începând de la 1 octombrie, este considerată benefică pentru mediul de afaceri, nu şi pentru buget.
Articol de Iulian Olescu, 19 Iunie 2014, 19:18
Fondul Monetar Internaţional se arată sceptic în legătură cu scăderea CAS cu 5 puncte procentuale în România, măsură pe care guvernul vrea să o pună în practică de la 1 octombrie.
Purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, spune că trebuie luate în calcul efectele asupra bugetului.
"Împărtăşim obiectivul de reducere a poverii fiscale ridicată în domeniul muncii, în încercarea de a creşte numărul de slujbe. Cu toate acestea, scăderea anunţată a CAS cu 5 procente crează un gol la buget şi va face dificilă atingerea ţintelor fiscale în 2015", spune Gerry Rice.
Măsura guvernului de reducere a CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori, începând de la 1 octombrie, este considerată benefică pentru mediul de afaceri.
Pentru buget specialiştii ridică semne de întrebare
Veniturile din recuperarea datoriilor către stat ale companiilor aflate în insolvenţă nu pot reprezenta baza pentru compensarea pierderilor de venituri bugetare rezultate în urma reducerii CAS, spune preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
"Aşa cum arată statisticile Băncii Mondiale doar o treime, practic, din creanţele unei firme faţă de o firmă în insolvenţă sunt recuperate. În medie, este adevărat. Şi dacă s-ar recupera toate datoriile respective ele sunt, să zicem, venituri temporare, adică ele nu sunt venituri pe bază sustenabilă pe care statul le încasează de la an la an. Să-ţi bazezi o măsură de reducere a fiscalităţii, care este pozitivă pentru mediul de afaceri pe, să zicem, o măsură compensatorie temporară nu are sustenabilitate pe termen lung, afirmă preşedintele Consiliului Fiscal.
Ionuţ Dumitru adaugă că nici veniturile ce vor fi încasate în plus faţă de prognoză, din taxa pe constructiile speciale, de aproximativ un miliard de lei, nu pot reprezenta o solutie pentru recuperarea pierderilor la buget care vor rezulta din reducerea CAS, din cauza faptului că încasările bugetare din taxe şi impozite de la începutul acestui an au fost mult mai reduse decât se anticipa iniţial.
"Deja acel câştig pe care îl aveam te taxa pe stâlp s-a epuizat prin necolectarea taxelor din primul trimestru, care cel mai probabil nu se vor mai recupera, acei bani care nu s-au colectat faţă de program, şi în plus, faţă de asta, în estimarea iniţială de buget era luată în calcul creşterea de la 1 ianuarie a accizei la combustibil şi ea a crescut de la 1 aprilie", mai spune Ionuţ Dumitru.
La rândul sau, vicepreşedintele Bancii Europene de Investiţii, Mihai Tănăsescu, deşi nu crede că reducerea CAS va conduce la dezechilibre, spune că ea trebuie însoţită de măsuri compensatorii.
"O asemenea măsură trebuie acompaniată puternic de o restructurare a Administraţiei fiscale, pentru a colecta mai bine şi mai mult, şi nu în ultimul rând o restructurare a cheltuielilor publice pentru o prioritizare mai corectă în aşa fel încât volumul investiţiilor să aibă un trend crescător şi nu un trend descrescător", afirmă Mihai Tănăsescu.