FMI, din nou în control la Bucureşti
O misiune comună a FMI, UE şi Băncii Mondiale, condusă de Jeffrey Franks începe a patra misiune de evaluare a respectării acordului stand-by. În funcţie de concluzii, va fi eliberată cea de-a cincea tranşă a împrumutului.
Articol de Iulian Olescu, 27 Aprilie 2010, 09:22
În următoarele zile este aşteptată în România o misiune comună a FMI, UE şi Băncii Mondiale, condusă de Jeffrey Franks în a patra misiune de evaluare a respectării acordului stand-by.
Misiunea FMI se va afla în Romnia până în data de 7 mai, timp în care vor avea loc întâlniri cu autorităţile, dar şi cu reprezentanţi ai sindicatelor, mediului de afaceri şi băncilor, la unele dintre acestea urmând să participe şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale.
Experţii FMI vor evalua progresele înregistrate de la ultima vizită şi modul în care au fost îndeplinite condiţionalităţile cuprinse în acordul de împrumut, însă vor analiza şi evoluţiile recente ale cadrului macroeconomic general.
De altfel, FMI a anunţat deja o reducere a estimării sale privind creşterea economică a României în 2010, de la 1,3% la 0,8%.
Această a patra evaluare a programului economic convenit prin acordul de împrumut va fi şi cea mai dificilă de până acum, apreciază analistul economic Răzvan Voican, redactor şef adjunct al "Ziarului Financiar".
Potrivit lui Răzvan Voican "Fondul a fost mai îngăduitor în evaluările precedente, ţinând cont şi de problemele politice care au apărut, însă de această dată chiar au fost acumulate întârzieri care sunt foarte greu de trecut cu vederea".
Principala problemă enunţată de analistul economic Răzvan Voican este legată de "reducerea cheltuielilor publice, mai exact reducerea cheltuielilor cu personalul".
Pe de altă parte, redactorul şef adjunct al "Ziarului Financiar" spune că în continuare se înregistrează întârzieri faţă de sectorul privat, "care nu îşi recuperează facturile de la stat şi astfel se complică blocajul financiar din economie şi se agravează problemele".
O altă problemă subliniată de Răzvan Voican se referă la încadrarea în indicativul de deficit bugetar, de 5,9% din PIB, din cauza înrăutăţirii prognozei de creştere economică.
Pe de altă parte, redactorul şef adjunct al "Ziarului Financiar" mai afirmă că din punct de vedere legislativ, "guvernul a aplicat doar legea responsabilităţii fiscale care probabil va începe să îşi producă ceva efecte concrete abia peste un an".
Raportul întocmit de misiunea FMI în urma acestei vizite va fi supus aprobării conducerii executive a Fondului cel mai probabil în a doua jumătate a lunii iunie şi în funcţie de concluziile sale va fi sau nu eliberată cea de-a cincea tranşă a împrumutului.