FMI: "Cresc riscurile politice faţă de îndeplinirea Acordului"
Potrivit raportului publicat astăzi, declinul activităţii economice din România a fost mai profund decât se anticipase, iniţial, în program.
Articol de Bogdan Mihai, 09 Octombrie 2009, 13:22
Economia românească a scăzut mai puternic decât se anticipase, menţionează un raport al FMI din 10 septembrie 2009 şi dat publicităţii astăzi.
PIB-ul real s-a contractat cu 7,6% în prima jumătate a anului 2009, comparativ cu 2,5% prevăzut în cadrul programului, datorită unei scăderi masive a cererii interne, mai ales a consumului.
Rezultatul a fost diminuarea drastică a cheltuielilor publice, mai scrie în raportul FMI, publicat astăzi, pe site-ul instituţiei.
"Deşi lăudabile, unele dintre remediile fiscale propuse de autorităţi - reducerea numărului de salariaţi bugetari şi controlul mai sever asupra cheltuielilor în structurile descentralizate - se pot dovedi dificil de aplicat în intervale atât de scurte de timp".
"Cresc şi riscurile politice pentru succesul îndeplinirii programului prevăzut în Acordul Stand-By".
"Severitatea căderii economice şi apropierea alegerilor prezidenţiale ameninţă coeziunea din cadrul coaliţiei de guvernare şi ar putea slăbi sprijinul pentru măsurile necesare de ajustare şi reforme structurale", se arată în raport.
Documentul mai menţionează că toate criteriile de performanţă şi ţintele indicative stabilite pentru sfârşitul lunii iunie 2009 au fost îndeplinite, cu excepţia plafonului privind arieratele interne ale Bugetului General Consolidat, pentru care se solicita o derogare.
Totodată, raportul menţionează că inflaţia la sfârşitul lunii iunie s-a încadrat foarte bine în interiorul intervalului ţintă.
Citiţi aici raportul dat publicităţii astăzi, de Fondul Monetar Internaţional.