FMI a aprobat a doua tranşă a împrumutului
România va primi de la Fondul Monetar Internaţional suma de 1,85 de miliarde de euro.
22 Septembrie 2009, 08:30
Fondul Monetar Internaţional a finalizat, ieri, prima analiză a performanţelor economice ale României şi a aprobat virarea sumei de 1,85 de miliarde de euro - se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
A doua tranşă din împrumutul de la FMI urmează să fie deblocată în aproximativ două zile.
Suma primită de la Fond va fi împărţită, o parte din bani va merge în conturile Băncii Naţionale, iar o altă parte în contul Ministerului de Finanţe, banii fiind destinaţi pentru plata pensiilor şi salariilor.
Acordul de finanţare cu FMI se întinde pe o perioadă de 24 de luni, Fondul urmând să vireze României un total de 12,5 miliarde de euro, în opt tranşe. Potrivit Memorandumului tehnic de înţelegere, a treia tranşă, de 1,5 miliarde de euro, ar urma să fie acordată în luna decembrie.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tănăsescu, a spus că ţara nostră a avut de indeplinit mai multe condiţii pentru a primi a doua tranşă a împrumutului.
"Continuarea reformelor structurale. Mă refer în special la reformele structurale atât din domeniul administraţiei publice centrale şi locale, la nivelul colectivităţilor locale, a întreprinderilor de stat, care să conducă, în perioada anilor următori, la diminuarea pierderilor care s-au înregistrat până acum şi, sigur, la o disponibilizare de fonduri către segmente care creează valoare adăugată mai importantă, cum sunt investiţiile în infrastructura educaţională, de sănătate ş.a.m.d." a afirmat Mihai Tănăsescu.
Mihai Tănăsescu a spus că al doilea aspect care s-a ridicat a fost legat de sustenabilitatea politicilor fiscale în perioada următoare, acest lucru fiind foarte important pentru angajamentul pe care România şi l-a luat atât faţă de Uniunea Europeană, dar şi faţă de Fondul Monetar Internaţional, ca la sfârşitul anului 2011 să poată să atingă o ţintă de deficit fiscal de maximum 3% din Produsul Intern Brut.
Aceasta înseamnă ca anii următori, 2010 - 2011, să fie ani într-adevăr de reforme puternice, care să conducă la o reaşezare a cheltuielilor publice, la o reprioritizare a acestora, dar şi la o mai bună şi mai eficientă abordare şi cheltuire a banilor publici.
"Al treilea element a fost legat de modul în care sistemul financiar român este desenat la ora actuală. S-a arătat foarte clar că el este stabil, este puternic, este profitabil, dar că reforma sistemului ca atare, la nivel global, aduce în momentul de faţă o atitudine mai rezervată a acestuia faţă de risc" a mai adăugat reprezentantul României la FMI.