Firmele fantomă, "o problemă tot mai des întâlnită de inspectorii fiscali"
Autorităţile fiscale din Sălaj au despistat o serie de nereguli precum firme profitabile sau cu probleme deţinute de persoane fără adăpost.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 27 Octombrie 2015, 20:06
Firme profitabile sau cu mari probleme financiare deţinute de persoane fără adăpost şi cazuri de insolvenţă din care statul nu îşi mai poate recupera datoriile sunt unele dintre neregulile depistate de fisc în judeţul Sălaj.
Una dintre problemele care capătă tot mai mult amploare este cea a firmelor fantomă.
Autorităţile fiscale au anunţat că neregulile sunt unele considerate deosebit de grave, exemplele fiind clare, potrivit directorului adjunct de la Administraţia Finanţelor Publice Sălaj, Mia Csuros.
"Înregistrarea în evidenţa contabilă de achiziţii sau prestări de servicii de la societăţi inactive sau fantomă, achiziţii neînregistrate în evidenţele contabile şi care nu au putut fi ulterior justificate, livrări de bunuri interne mascate sub forma unor livrări intracomunitare de bunuri, în scopul neachitării TVA-ului, venituri neînregistrate de contribuabili identificate în neconcordanţe din declaraţiile depuse, diminuarea TVA-ului prin mecanismul înregistrării în mod repetat a unor facturi de avansuri neachitate de la parteneri afiliaţi şi cazuri extrem de frecvente, sesizări penale cu prejudicii semnificative care constau în constituirea grupurilor infracţionale", a spus Mia Csuros.
Firmele fantomă au ajuns o altă problemă des întâlnită în mediul economic.
"Se atrag firme fantomă, cu persoane fizice care de fapt sunt incapabile să desfăşoare activitate, atunci pe circuitul de fraudare din păcate prejudiciul se stabileşte în sarcina persoanei care lucrează corect", a precizat Mia Csuros.
Inspectorii fiscali susţin că vor intensifica acţiunile de control pentru prevenirea ilegalităţilor prin intermediul unor proceduri moderne, din care prezenţa umană lipseşte aproape în totalitate.