Firme din China, interesate de proiectele energetice din România
Companiile din China ar fi interesate de construirea unor noi centrale electrice, modernizarea mai multor exploatări miniere, dar şi de finanţarea reactoarelor de la Cernavodă.
Articol de Oana Rusu, 30 Octombrie 2012, 19:19
Guvernul a propus mai multor companii chineze să se implice în proiecte energetice de peste trei miliarde de dolari.
Secretarul de stat în ministerul economiei Rodin Traicu a declarat după o recentă vizită în China că s-a discutat despre construirea unor noi centrale electrice, modernizarea mai multor exploatări miniere, dar şi despre o parte din finanţarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
Rodin Traicu a afirmat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că la finele acestui an va fi semnat memorandumul cu firma China Huadian Engineering care va investi aproximativ 1,1 miliarde de dolari pentru construirea noului grup energetic de peste 500 de MW de la Rovinari, asta după ce a câştigat licitaţia.
Investiţii în minerit
De asemenea a mai precizat Rodin Traicu, reprezentanţii ministerului economiei au purtat discuţii ferme cu firma China Coal Group, pentru investiţii în modernizarea celor patru mine viabile din Hunedoara de unde ministerul vrea să extragă anual 4 milioane de tone de huilă energetică, în condiţii în care acum exploatarea anuală este mai mică de jumătate.
"Cărbunele nu are preţ, o piaţă a cărbunelui trebuie transformată în energie electrică care să intre într-o piaţă competitivă.
"Pentru aceasta vrem să facem o investiţie nouă, de 400 de MW la Mintia, iar în total din cele 4 milioane de tone de cărbune noi considerăm să scoatem 4,8 - 5 TW energie electrică pe an.
"Tot cu China Coal Corporation am discutat un proiect investiţional de modernizarea minei de la Puvnicioara, din cadrul Companiei Energetice Oltenia, este mina care alimentează cu cărbune Termocentrala de la Drobeta Turnu Severin, evident că dacă faci un grup energetic trebuie să fii sigur că ai resursa egergetică primară, respectiv cărbunele", a declarat Rodin Traicu.
Alte discuţii purtate cu potenţiali investitori chinezi s-au referit la asigurarea a aproape 40% din necesar pentru unităţile nucleare 3 şi 4 în echipamente electrice, circuite, turbine sau generator.
Ministerul economiei a prezentat în China şi proiectele de la Drobeta Turnu Severin şi cel al Hidrocentralei de la Tarniţa.