Fezabilitatea încălzirii sustenabile a locuinţelor cu un amestec de gaze naturale
O companie care distribuie gaze a testat în premieră în România fezabilitatea încălzirii sustenabile a locuinţelor cu un amestec de gaze naturale.
Articol de Florin Lepădatu, 01 Martie 2024, 15:59
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - O companie care distribuie gaze a testat în premieră în România fezabilitatea încălzirii sustenabile a locuinţelor cu un amestec de gaze naturale. Reprezentanţii acesteia au demonstarat că anumite proporţii de hidrogen în amestec cu gazul natural pot fi folosite în siguranţă, ca soluţie pe termen mediu şi lung, pentru reducerea amprentei de carbon. Nu este nevoie de modificarea reţelei de încălzire existente şi nici a instalaţiilor din case.
Are mai multe informaţii corespondenta RRA Marcela German: ”Proiectul companiei a pornit de la testele făcute deja în Germania, explică managerul tehnic Cristian Călin.
Cristian Călin: ”Ei au început de la 5, 10, 15, 20 până la 30% hidrogen în gaze. Am decis, vom începe direct cu 20% în poligonul nostru de instruiri. Am construit o mini-reţea de distribuţie atât cu material polietilenă, cât şi din oţel şi am făcut teste în acel poligon. După ce ne-am asigurat testând o mare varietate de aparate de utilizare pe care le găsim în casele clienţilor, am demarat următoarea etapă în casele clienţilor.”
Testele au fost în 100 de locuinţe din comuna sibiană Dârlos, cu reţea de distribuţie din polietilenă, şi comuna mureşeană Gorneşti, cu reţea din oţel. Testele nu se opresc aici, spune Cristian Călin.
Cristian Călin: ”Vom testa aparatele şi reţelele cu un procent de 30%, procent maximal testat în vestul Europei. Între timp, la Universitatea Tehnică de Construcţii am testat şapte modele de centrale termice în condensare, cu procente mari.”
Clienţii s-au arătat bucuroşi să participe la teste, după ce li s-a explicat scopul.
”-: Mi s-a părut o idee interesantă, inovativă. Am fost de acord. Încântat, am participat, am văzut ce fac. Mi-au făcut şi verificarea instalaţiei, totul ok.”
Aţi simţit vreo diferenţă?
”-: N-am observat ceva diferit. Ăsta e viitorul, energia verde.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/