Fermierii aşteaptă despăgubirile anunţate de guvern
Judeţul Mehedinţi a fost grav afectat de secetă şi grindină.
Articol de Mihai Bădescu, 14 August 2024, 13:19
După una dintre cele mai secetoase veri din ultimii ani, fermierii aşteaptă despăgubirile anunţate de guvern, pentru a reuşi să treacă peste acest an extrem de dificil. Judeţul Mehedinţi a fost grav afectat de secetă şi grindină, şi dacă la culturile de grâu, producţia a fost parţial distrusă, când vine vorba de culturile de porumb şi floarea-soarelui, pierderile sunt de peste 80 la sută. Cei mai păgubiţi sunt marii cultivatori, care au înfiinţat culturile angajând credite, iar acum nu vor reuşi să îşi acopere ratele la seminţe, îngrăşăminte şi utilajele achiziţionate - deoarece producţia este mult sub ceea ce estimau.
Reporter: Ca să poată vinde producţia, fermierii au făcut contracte din iarnă la preţul de 1.500 lei tona de floarea-soarelui. Acum, producţia a fost mică, preţul pe tonă a crescut la 1.800 lei, iar ei au fost obligaţi să vândă la valoarea contractată, ceea ce le-a mărit paguba. La fel de mari sunt pierderile la porumb.
Nicolae Bâlcă: La floarea-soarelui, am văzut în portul Constanţa în jur de un leu 90. Dacă dăm jos transport până acolo, înseamnă că va fi un leu 60, un leu 70/kg la poarta fermei. Având în vedere producţiile foarte mici, în jur de o tonă, o tonă şi ceva, alţii chiar sub o tonă, practic sunt foarte multe pierderi la această cultură.
Felix Odină: Gradul de dăunare merge până la o medie de 80-90%. Ca urmare a acestui fapt, în ultima perioadă preţurile au crescut puţin, dar nu atât de mult încât să compenseze lipsa de producţie. Vă dau un exemplu dacă la contractele 'future', floarea-soarelui avea un preţ situat între 1,5- 1,6 - acum a ajuns până la 1,8 lei pe kilogram. Ceea ce înseamnă o creştere de 10% adică insignifiantă la lipsa de producţie pe care o avem.
Fermierii aşteaptă despăgubirile ca să mai atenueze din pierderi, altfel situaţia lor financiară e critică.
Cornel Stroescu: Fermierii speră în acel ajutor de stat pentru secetă, care ministrul agriculturii a afirmat că vor fi despăgubiţi până în octombrie, pentru că deja vin scadenţele, ratele la bănci, vin leasing-urile, furnizorii de inputuri şi, bineînţeles, dacă nu vor plăti la timp, fermierii vor fi executaţi, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi.
În Mehedinţi, mai bine de 70% din suprafeţele agricole sunt calamitate, în proporţie de peste 80%.