Fermă de nurci la Şercaia
Prima fermă de nurci din România se va inaugura luna viitoare în comuna Şercaia, din judeţul Braşov, după o investiţie de 12,5 milioane de euro.
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 16 Ianuarie 2014, 17:45
Prima fermă de nurci din România se va inaugura luna viitoare în comuna Şercaia, din judeţul Braşov, după o investiţie de 12,5 milioane de euro.
O firmă olandeză a investit 12,5 milioane de euro în ferma din localitatea de lângă Făgăraş.
Ferma se va intinde pe 10 ha şi va crea 50 de locuri de muncă.
Aceeaşi investitori olandezi vor începe construcţia şi unei a doua ferme de nurci tot în judeţul Braşov.
Aceasta se va construi în comuna Feldioara şi va avea aceeaşi dimensiune ca cea din Şercaia.
Investiţiile olandezilor în fermele de nurci din ţara noastră vin după ce în anul 2012 parlamentarii olandezi au decis să înăsprească legislaţia privind exploatarea acestor animale şi interzicerea treptată a acestor ferme în Olanda, urmând ca acestea să devină
ilegale din 2024.
Crescătorii olandezi de nurci şi-au îndreptat astfel atenţia spre estul Europei, Polonia, Lituania şi România, ţări a căror legislaţie
privind violenţa împotriva animalelor este mai permisivă.
Până în 2012, Olanda concentra 9% din producţia mondială anuală de blană de nurcă, supremaţia fiind deţinută de Danemarca şi China, care concentrează împreună peste jumătate din efectivul de nurci crescute în ferme.
Blana de nurcă face parte din produsele de lux în industria hainelor de blană naturală, blana de nurcă fiind cea mai populară haină.
Pentru o haină lungă de nurcă sunt folosite blănurile de la aproximativ 55 de nurci.
O haină din blană de nurcă poate costa între câteva sute şi câteva mii de euro, în funcţie de culoare şi de calitatea blănii.