Exporturile, "efect negativ asupra PIB-ului"
Evoluţia pozitivă a Produdului Intern Brut s-a datorat, în principal, consumului din gospodăriile populaţiei şi investiţiilor făcute de companii în clădiri şi utilaje de producţie.
Articol de Radiojurnal, 04 Septembrie 2015, 17:03
Economia României a avut o creştere de 3,8 la sută în prima jumătate a anului faţă de aceeaşi perioadă din 2014 - a confirmat, astăzi, Institutul Naţional de Statistică, cifrele provizorii avansate în urmă cu aproape două săptămâni.
Evoluţia s-a datorat, în principal, consumului din gospodăriile populaţiei şi investiţiilor făcute de companii în clădiri şi utilaje de producţie.
Un efect negativ asupra PIB-ului l-au avut, însă, exporturile, care au fost mai mici decât importurile.
"Dacă e să vorbim de evoluţia din semestrul I pe ramuri de activitate, de departe au fost informaţiile şi comunicaţiile, urmate de comerţul cu amănuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor, transport, hoteluri şi restaurante. Industria a avut o creştere relativ mai modestă, de 2,2%. Celelalte ramuri, în general, au avut o creştere în jurul a 2 - 3 procente", spune Adriana Ciuchea, director la INS.
Evoluţia economică pozitivă a României este confirmată şi de ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici.
El a spus, într-un interviu pentru agenţia de presă cu profil economic "Bloomberg", că, în prezent, România se poate descurca singură şi nu are nevoie de finanţare de la FMI.
Teodorovici nu a exclus, însă, încheierea unei noi înţelegeri cu Fondul, anul viitor, sub forma unui "acord flexibil".
Actualul acord expiră luna aceasta, însă de peste un an nu a mai fost făcută nicio evaluare, după ce Guvernul de la Bucureşti a anunţat reduceri de taxe şi impozite, decizii pe care FMI a refuzat să le aprobe.