Exporturile "au atins un nivel record"
Institutul Naţional de Statistică anunţă că exporturile României în iulie au înregistrat un nivel record de aproape 4,5 miliarde de euro, fiind cu 18% mai mari decât în iulie 2012.
Articol de Iulian Olescu, 09 Septembrie 2013, 19:03
Exporturile României au crescut în iulie cu 18% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu aproape 12 procente faţă de iunie.
Creşteri importante au avut însă şi importurile la ambele capitole, principalele mărfuri tranzacţionate în primele şapte luni ale anului au fost maşinile şi echipamentele de transport.
Conform estimărilor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică, exporturile României în luna iulie au înregistrat un nivel record de aproape 4,5 miliarde de euro.
În aceeaşi perioadă, importurile au depăşit 5 miliarde de euro, creşterea faţă de luna precedentă fiind mai mare decât cea înregistrată de exporturi.
Preşedintele Consiliului Fiscal şi economist şef al unei bănci importante din România, Ionuţ Dumitru, spune că valoarea atinsă de exporturi este un element îmbucurător, însă ea trebuie privită în ansamblul dinamicii comerţului internaţional cu bunuri.
"Într-adevăr, am avut un nivel record al exporturilor, însă el trebuie corelat şi cu evoluţia importurilor, pentru a putea cuantifica impactul asupra creşterii economice. Dacă ne uităm la importuri, şi ele au crescut destul de mult în luna iulie, exporturile au crescut în jur de 18% în termeni de euroechivalent, importurile cu 11%. Pot fi diverşi factori care influenţează aceste evoluţii.
"Oricum, evoluţiile dintr-o lună nu spun foarte multe despre trendurile din sectorul acesta de comerţ exterior. Ce putem spune cu datele puţine pe care le avem la dispoziţie este că au crescut foarte mult importurile extra-UE în luna iulie faţă de aceeaşi lună a anului anterior, cu peste 27%, ceea ce ar putea semnaliza o creştere a importurilor de bunuri energetice", spune Ionuţ Dumitru.
El explică această posibilitate prin faptul că în lunile precedente s-a înregistrat o scădere amplă a importurilor de bunuri energetice determinată atât de iarna mai blândă decât se anticipa cât şi de închiderea sau reducerea capacităţilor de producţie ale unor mari consumatori industriali, cum ar fi Oltchim, Mittal-Galaţi sau Mechel.
În luna iulie deficitul balanţei comerciale a ajuns la 574 de milioane de euro, fiind mai mic cu peste 170 de milioane decât cel înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut.