Exportatorii beneficiază de deprecierea leului
Cursul de referinţă publicat de Banca Naţională a României a atins un nou maxim istoric, de 4,3688 lei/euro. Conducerea BNR a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la 6,25%.
Articol de Ioana Dogaru, 30 Iunie 2010, 14:29
Deprecierea monedei naţionale este favorabilă momentan exportatorilor, afirmă secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, Mihai Ionescu.
Acesta mai spune însă că şi o revenire bruscă ulterioară a cursului ar putea crea probleme serioase.
Mihai Ionescu a precizat că are încredere că Banca Naţională va interveni deoarece o depreciere a leului are influenţe negative şi asupra nivelului inflaţiei.
Reprezentantul ANEIR a arăta, totuşi, că speră ca leul să-şi revină cât mai rapid, iar cursul de schimb să intre în intervalul 4,1 - 4,3 lei pentru un euro.
"Noi suntem pe acest curs de când a început criza, de 4,1 - 4,3, ca singura ancoră care ne-a ajutat şi o să vă explic că de 7 de luni de zile exportul creşte întruna, sunt 19 luni de zile în care tocmai şi datorită acestei ancore a cursului, am reuşit ca ritmurile de evoluţie a exportului să fie mai bune decât ale importurilor, deci să reducem masiv deficitul comercial" spune Mihai Ionescu.
Nou maxim istoric pentru cursul leu/euro
Referinţa publicată de Banca Naţională a României a atins un nou maxim istoric, de 4,3688 lei/euro, în creştere cu 1,65 bani faţă de nivelul de marţi, de 4,3523 lei/euro.
Astfel, cursul de referinţă a atins un record absolut pentru a treia zi consecutiv.
Pentru dolarul american, banca centrală a afişat un curs de schimb de 3,5617 lei/dolar, în scădere cu 0,8 bani faţă de cea de marţi, de 3,5697 lei/dolar.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis miercuri menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.