Exploatarea cărbunelui, "importantă pentru sistemul energetic"
Constantin Boştină, de la Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale, susţine reluarea exploatării cărbunelui, pentru a asigura siguranţa sistemului energetic naţional.
Articol de Cristina Grecu, 15 Mai 2013, 18:47
Guvernul a luat în discuţie proiectul privind redeschiderea minelor, considerate în trecut ineficiente şi poluante, şi închise după un program costisitor.
Datele par să se fi schimbat, odată cu dezvoltarea de noi tehnologii şi cu creşterea ponderii pe care ar urma să o obţină independenţa energetică. Anul trecut, ministerul economiei susţinea că mai mulţi investitori ar fi interesaţi de minele închise.
Cu toate acestea, procesul de închidere a continuat, cu trei mine importante din Valea Jiului: Petrila, Uricani şi Paroşeni. În paralel, câştigă tot mai mult teren sursele de energie alternativă.
Constantin Boştină, de la Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale, pledează însă pentru reluarea exploatării cărbunelui, pentru a asigura siguranţa sistemului energetic naţional.
"Ne amintim câţiva ani, când a fost seceta masivă, când Dunărea, citeam pe fundul ei relicvele rămase în timpul istoriei, că a trebuit să se reapeleze la toate centralele bazate pe cărbune, care au ţinut în viaţă sistemul energetic naţional.
"Rămâne o sursă sigură, stabilă şi pentru o perioadă de cel puţin 50-60 de ani de acum încolo, evident că nu se pune problema acum de a deschide in corpore, toate minele. Sunt convins că există o bază de date legat de potenţialul fiecărei mine. Acelea care au, încă, un potenţial, merită să fie redeschise", a declarat Constantin Boştină.
Specialiştii estimează că România beneficiază de resurse de peste şapte miliarde de dolari, din zăcăminte de cărbune, cupru, plumb, aur sau argint.