Evoluţie "foarte bună a leului" în raport cu dolarul în 2013
În 2013, leul a avut cea mai bună evoluţie din Uniunea Europeană în raport cu moneda euro, conform analizei grupului internaţional Noble Securities.
Articol de Iulian Olescu, 03 Iunie 2013, 14:12
Leul s-a comportat în acest an mai bine decât celelalte monede naţionale europene în raport cu dolarul, comentează sucursala din România a unui grup internaţional de tranzacţii financiare.
În 2013, leul a avut cea mai bună evoluţie din Uniune în raport cu moneda euro, conform analizei Noble Securities.
Autorii analizei consideră că evoluţia economiei româneşti în primul trimestru, când s-a înregistrat o creştere de 0,5%, dar şi recomandarea Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru ţara noastră, au reprezentat pilonii principali care au susţinut leul.
Analistul economic Aurelian Dochia consideră că evoluţia monedei naţionale s-a înscris în tendinţa înregistrată în majoritatea pieţelor emergente.
Randamente scăzute în 2012 şi 2013
Astfel, din cauza faptului că randamentele oferite de statele dezvoltate au fost foarte mici în ultima parte a lui 2012 şi începutul lui 2013, investitorii s-au reorientat către ţările emergente.
"România a beneficiat şi ea, mai ales în ultima parte a anului 2012, de aceste intrări mari de capitaluri, care s-au văzut atât pe monedă, leul a început să se aprecieze din această mişcare, dar şi pe alte zone financiare.
"De exemplu, titlurile de stat - Ministerul Finanţelor a reuşit să vândă titluri de stat cu dobânzi din ce în ce mai mici.
"În ultimele săptămâni, se observă un fenomen contrar în care începe ca investitorii să fie mai puţin atraşi, în unele zone se orbservă chiar ieşiri de capitaluri din zonele de pieţe emergente", spune Aurelian Dochia.
Trendul pare, deci, a se inversa, dar, conform analizei realizate de Noble Securities, România se află în rezent într-un con de lumină favorabilă, iar leul a păstrat încrederea investitorilor, în ciuda deprecierii din mai atât în faţa euro, cât şi a dolarului american.
O anumită volatilitate a monedei naţionale este, însă, de aşteptat dacă Banca Centrală va lua decizia de a reduce dobânda de referinţă, se mai arată în analiza citată.