Evaziunea in panificatie "s-a redus semnificativ"
Preşedintele patronatului de specialitate, Aurel Popescu, spune că efectele reducerii evaziunii pot fi încurajatoare pentru guvern, "care poate reduce TVA-ul şi în alte domenii".
Articol de Radiojurnal, 02 Noiembrie 2013, 17:06
Evaziunea fiscală din domeniul panificaţiei "a fost redusă semnificativ" ca urmare a scăderii TVA cu 15 procente pentru acest sector de producţie, potrivit preşedintelui patronatului Rompan, Aurel Popescu.
Acesta a declarat pentru Radiojurnal că efectele reducerii evaziunii pot fi încurajatoare pentru guvern, care poate reduce TVA-ul şi în alte domenii.
"În luna septembrie, preţurile au scăzut în medie cu 12 procente, faţă de luna august 2013, pe de o parte.
"Pe de altă parte, lucrul cel mai îmbucurător este că producţia fiscalizată a crescut la pâine cu 15% şi la făină cu 9%", a spus preşedintele Rompan, Aurel Popescu.
El estimează că efectele pozitive ale reducerii fiscalităţii în domeniul panificaţiei "vor creşte şi mai mult în lunile următoare".
TVA micsorat "pentru reducerea evaziunii fiscale"
Pâinea şi specialităţile din panificaţie au de la 1 septembrie un TVA micşorat de la 24% la 9%.
Măsura a fost luată de guvern "pentru reducerea evaziunii fiscale" şi, implicit, a preţului la aceste produse.
Pentru a compensa impactul bugetar negativ al reducerii TVA, de la 1 septembrie au crescut accizele la alcool şi au aparut altele noi la bunurile de lux.
Scumpirile vizează ceasurile de lux, bijuteriile din aur şi platină - cu excepţia verighetelor -, confecţiile din blănuri naturale, iahturile, dar şi maşinile noi şi rulate cu motor de peste 3.000 de centimetri cubi, precum şi anumite tipuri de armament utilizate de persoane fizice.