Energia verde "poate crea dezechilibre în sistem"
Directorul Complexului Energetic Hunedoara spune că producătorii de energie eoliană nu pot furniza constant electricitate iar pauzele de livrare "creează dezechilibre".
Articol de Ilie Pintea, 13 Martie 2014, 14:28
Investiţiile în energia verde îi nemulţumesc pe producătorii de energie tradiţională, dar sunt bine primite de autorităţile locale, datorită impactului pe care îl au asupra activităţii economice din zonele în care ajung,
Mai multe investiţii în producerea de energie din surse regenerabile au fost anunţate deja în Valea Jiului, cea mai importantă dintre acestea fiind parcul eolian de pe Muntele Dobraia.
Primarul oraşului Petrila, Ilie Păducel, a declarat că investitorul german a început deja realizarea drumului de acces spre zona montană, care va avea o lungime de 18 kilometri, şi că mai este nevoie de un singur aviz pentru montarea turbinelor.
"Se vor amplasa aproximativ 50 de turbine eoliene. Este o investiţie foarte mare, de aproximativ 200 de milioane de euro.
"Aduce un beneficiu consistent pentru localităţile pe teritoriul cărora se amenajează", spune Ilie Păducel.
Combinaţie de surse energetice
Dacă administraţiile locale văd beneficii în energia verde, pentru Complexul Energetic Hunedoara apariţia acestor parcuri eoliene reprezintă o problemă, atâta timp cât nu se doreşte realizarea unui mixt de energie care să permită complexului să vândă nu doar energia obţinută din cărbune, ci şi cea din hidrocentrale şi surse regenerabile.
Daniel Andronache, directorul Complexului Energetic Hunedoara spune că producţia de energie eoliană nu este constantă.
"Eu cred că cel mai corect ar fi ca aceşti producători de energie verde să primească aceste certificate verzi doar în condiţiile în care au contracte în bandă.
"Ei când bate vântul intră, când se opreşte vântul ies şi dezechilibrează sistemul. Atunci este nevoie de noi", spune Daniel Andronache'.
El a propus încă de la înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara realizarea unui mixt de energie şi susţine ca România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu înglobează mai multe surse energetice într-un complex.
El a mai spus că mineritul cu cheltuieli foarte mari nu poate concura cu energia verde, în condiţiile actuale de preţ al megawattului.