Energia, "liberalizată total din 2018"
Directorul ANRE, Dan Plaveti, a declarat la România Actualităţi, că pentru consumatorii industriali procesul de liberalizare a energiei se va finaliza la sfârşitul anului 2013.
Articol de Sorin Solomon, 19 Martie 2012, 15:54
Guvernul României a aprobat proiectul legii energiei, care a fost trimis către parlament pentru a fi dezbătut în comisiile de specialitate, iar apoi în plenul Senatului şi în cel al Camerei Deputaţilor.
În acest proiect de lege sunt prevăzute datele la care va începe şi se va finaliza procesul de renunţare la preţurile reglementate, iar practic, după aprobarea acestei legi, vom şti exact şi care este calendarul sau care va fi exact metodologia pe care o vom aplica, a declarat, la emisiunea "Actualitatea în Dezbatere", directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Dan Plaveti.
"Se face o diferenţă între consumatorii casnici şi consumatorii non casnici. Pentru consumatorii non casnici, procesul se va finaliza la sfârşitul anului 2013, iar pentru consumatorii casnici, la sfârşitul anului 2017" a mai declarat Dan Plaveti.
Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat că adoptarea proiectului privind liberalizarea pieţei energiei este un act de voinţă politică, care va putea fi modificat de parlamentul rezultat din viitoarele alegeri.
"Noi vom putea stopa odată pentru totdeauna acest tip de practici dacă în primul rând există voinţă politică, deci este nevoie din partea actualei puteri să fie fermă în a decide că pentru România cel mai important factor de progres, de creştere, este sectorul energetic, este domeniul de siguranţă şi securitate naţională, are în el 200 de mii de angajaţi, are o cifră de afaceri de peste 24 de miliarde de euro şi practic condiţionează toate programele de dezvoltare a acestei ţări" a declarat Iulian Iancu, deputat PSD, preşedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputaţilor.
Proiectul de lege, aprobat de guvern
Guvernul a aprobat vineri, într-o şedinţă extraordinară, scumpirea în etape a energiei, în perioada următoare electricitatea şi gazele naturale urmând să ajungă la preţuri comparabile cu cele din statele vestice ale Uniunii Europene.
Preţurile plătite de populaţie sunt reglementate acum de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, din considerente de protecţie socială.
Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au solicitat executivului să liberalizeze preţurile, pentru a le aduce la nivelul din Uniunea Europeană.
Proiectul de lege urmează să transpună în legislaţia naţională Directiva europeană privind piaţa unică de energie.
Actul normativ stabileşte, între altele, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate la energie.
Va fi definit şi consumatorul vuilnerabil, mai precis clientul casnic care, din motive de vârstă, sănătate sau situaţie financiară va beneficia de protecţie socială.