Emil Boc: "Toleranţă zero faţă de evaziunea fiscală"
Consiliul interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale caută soluţii pentru identificarea şi reducerea domeniilor în care se practică evaziunea fiscală.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 04 Februarie 2010, 19:17
La guvern s-a încheiat cu puţin timp în urmă, Consiliul interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale înfiinţat la începutul acestui an în acest scop.
Premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor toleranţă zero faţă de acest fenomen.
Nu există date oficiale privind dimensiunea evaziunii în România însă diverse studii apreciază că suma totală s-ar încadra între 30 şi 50 de miliarde de euro pe an.
Conform unui comunicat de presă al guvernului, membrii consiliului i-au prezentat premierului zonele în care se practică evaziunea fiscală în domeniile pe care pe care le conduc.
Miniştrii ar urma să promoveze acte normative care să reducă evaziunea.
Statul încearcă să impoziteze diverse domenii care până acum au reuşit să evite plata contribuţiilor către buget, susţine comentatorul economic Constantin Rubinski.
"Am văzut studii care arată că evaziunea fiscală ajunge în România la aproximativ 30% din PIB. Mi se pare enorm această cifră şi atunci dacă luăm în considerare produsul intern brut al României, am putea să spunem că evaziunea fiscală se cifrează undeva spre o zonă de 30 miliarde de euro, încă o dată este o cifră imensă, uşor incredibilă dar aşa arată studiile şi dacă luăm în considerare mai departe o zonă de impozitare rezonabilă de 10%, am putea să spunem că statul pierde la buget cam 3 miliarde de euro", a declarat Constantin Iubinski.
Printre variantele discutate de autorităţi este şi introducerea impozitului forfetar pentru anumite domenii. Acesta ar urma să înlocuiască impozitul minim de anul trecut.
Problema în România este că evaziunea fiscală în special mica evaziune a devenit foarte răspândită fiind practicată de aproape toată lumea, spune secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan.
Conform declaraţiilor oficialilor români, domeniile în care evaziunea este răspândită sunt comerţul cu ţigări, alcool şi carburanţi auto, industria de panificaţie,agroturismul şi mare majoritate a serviciilor.