Editura Nemira, în faliment
Editura Nemira a cerut intrarea în insolvenţă pe fondul prăbuşirii pieţei de carte.
Articol de Bogdan Mihai, 06 Ianuarie 2010, 17:03
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis cererea Editurii Nemira şi a decis deschiderea procedurii falimentului, urmând să numească un lichidator judiciar.
Măsura reorganizării judiciare a fost cerută de firmă anul trecut din cauza căderii pieţei de carte.
"Este o decizie firească, de reorganizare. Prăbuşirea pieţei de carte din acest an ne-a făcut să ne confruntăm cu probleme financiare. Foarte mulţi clienţi de-ai noştri au intrat în insolvenţă şi avem întârzieri la plată enorme", declara, la sfârşitul anului trecut, Angelica Nicolau, directorul executiv al societăţii.
Piaţa de carte a fost în cădere liberă în 2009. Vânzările au scăzut cu peste 40% faţă de anul anterior, iar numărul de exemplare s-a redus cu acelaşi procent, potrivit datelor furnizate de cei mai mari jucători din piaţă. Mai mult, de la începutul anului au fost închise mai multe magazine în care se distribuiau cărţile publicate de edituri.
Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor, editura Nemira a încheiat anul 2008 cu o cifră de afaceri de 6,5 milioane lei şi cu o pierdere netă de aproape 710.000 lei.
Deţinută integral de Ana Maria Nicolau, fiica lui Valentin Nicolau, fost director al TVR în perioada 2002 - 2005, firma avea la sfârşitul anului 2008 aproximativ 60 de angajaţi.
Editura Nemira a fost înfiinţată în anul 1991 şi iniţial s-a identificat cu literatura science-fiction. Printre autorii celebri care au fost publicaţi pentru prima dată la Nemira se numără Stephen King, Frank Herbert, Isaac Asimov, dar şi Roger Caillois şi Rene Girard.
Compania s-a dezvoltat între anii 1994-1995 prin publicarea de lucrări de filosofie şi eseistică ale autorilor români. Ulterior, s-a axat pe cărţile educative din domeniul economiei, politicii şi ştiinţelor sociale, dar şi pe lucrările de informatică.
Din 1998-1999 editura a început să fie prezentă şi pe internet, fiind concepute primele cărţi electronice şi primele produse multimedia, potrivit datelor de pe site-ul editurii.