Economiile din scăderea TVA la alimente, ”în mare parte tot în consum”
Cea mai mare parte din economiile populaţiei realizate din scăderea preţurilor în urma reducerii TVA la alimente şi produse agroalimentare au fost cheltuite tot pentru consum.
Articol de Radiojurnal, 04 Decembrie 2015, 15:42
Cea mai mare parte din economiile populaţiei realizate din scăderea preţurilor în urma reducerii TVA la alimente şi produse agroalimentare au fost cheltuite tot pentru consum.
Este concluzia unui studiu realizat de GFK România, una dintre cele mai importante instituţii mondiale de cercetare a pieţelor/
Scăderea TVA la alimente a dus la o inflaţie negativă medie a preţurilor de minus 6,8% în perioada iunie - septembrie.
Din suma totală economisită în urma acestei scăderi a preţurilor, 76 de procente au fost folosite pentru achiziţionarea de produse de larg consum.
Mai mult de 50% din această sumă a fost cheltuită pentru cumpărarea de produsele alimentare şi băuturi non-alcoolice. 17 procente au intrat în buzunarul producătorilor de articole ne-alimentare, dintre care pe primul lor se află produsele de îngrijire personală şi de îngrijire a casei.
Restul sumei de 24% a rămas în buzunarul românilor, fie pentru alte cheltuieli, fie pentru economisire, arată compania, într-un comunicat.
Pentru acest studiu au fost analizate 3.000 gospodării care sunt reprezentative la nivel naţional.