Economia Turciei "sfidează criza"
Premierul Recep Tayyp Erdogan spune că Turcia a înregistrat o creştere economică de 10.3 procente în semestrul doi al anului 2010.
Articol de Bogdan Mihai, 04 Octombrie 2010, 12:24
Economia Turciei a combătut efectele negative ale crizei globale cu succes, menţinându-şi pe de altă parte dezvoltarea şi performanţele, a declarat premierul Turciei, Recep Tayyp Erdogan, citat de publicaţia World Bulletin.
"Pot spune că economia Turciei va înainta cu paşi uriaşi, se va dezvolta şi va continua să crească, contrar multor altor economii din întreaga lume", a declarat primul ministru.
El a precizat că economia Turciei a crescut cu 10.3 procente în semestrul doi al anului 2010, potrivit cifrelor furnizate de institutul de statistică TurkStat.
Turcia a reuşit să-şi menţină stabilitatea economică în ciuda condiţiilor negative ale crizei globale aplicând soluţii învăţate din experienţe anterioare, a explicat premierul, care a adăugat că rata de creştere a PIB-ului a fost de 11% în primul semestru al anului 2010.
Potrivit primului ministru, rata şomajului a scăzut la 10.5% în iunie, coborând de la 13 procente în 2009, respectiv 11% în aprilie 2010.
Recep Tayyp Erdogan a declarat că programul economic pe termen mediu al Turciei a contribuit la creşterea economică de succes.
Referindu-se la performanţele bugetului, premierul a declarat că excedentul bugetar a fost de 3.1 miliarde de lire turceşti, iar deficitul bugetar a scăzut cu 54% în primele opt luni ale anului, în timp ce veniturile bugetare au crescut cu 20% în aceeaşi perioadă a anului.
El a adăugat că nivelul cheltuielilor bugetare a crescut cu doar 6.8% în primele opt luni ale anului 2010, în timp ce veniturile fiscale au înregistrat o creştere de 23 de procente.
"Guvernul este convins că această evoluţie pozitivă a economiei va continua", a declarat Recep Tayyp Erdogan, precizând că întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă "locomotiva dezvoltării" şi coloana vertebrală a economiei.
Premierul turc a adăugat că în ultimii ani guvernul a lansat mai multe programe de stimulare a întreprinderilor mici şi mijlocii, printre care reducerea impozitului pe profit cu 20%.
PIB-ul pe locuitor: 10.000 de dolari până la sfârşitul anului 2010
Ministrul economiei din Turcia, Ali Babacan, a declarat că produsul intern brut pe cap de locuitor ar putea ajunge la 10.000 de dolari până la sfârşitul anului 2010.
"Industria, investiţiile şi producţia au o pondere serioasă în creşterea economică a Turciei", a declarat ministrul economiei, care a adăugat că sectorul privat a avut o contribuţie importantă la evoluţia pozitivă a economiei din ultimul an.
"Valoarea investiţiilor în sectorul privat în lunile aprilie, mai şi iunie a atins 41.5 milioane de lire turceşti", a declarat Ali Babacan.
Exporturile, în creştere
Comparativ cu anul trecut, exporturile Turciei au crescut cu 10.25%, ajungând la valoarea de 9.229 miliarde de dolari, potrivit asociaţiei exportatorilor turci.
Industria auto a contribuit cel mai mult la exporturi, cu 1.462 miliarde de dolari, urmată de îmbrăcăminte, 1.138 miliarde de dolari şi industria siderurgică, 1.085 miliarde.
Sectorul industrial, care a avut o cotă de 82.57% din totalul exporturilor Turciei în septembrie, a înregistrat o creştere de 9.69%.
Exporturile din sectorul agricol au atins valoarea de 1.31 miliarde de dolari iar exporturile din sectorul minier s-au ridicat la 290.6 milioane de dolari în aceeaşi perioadă.
Primele 10 ţări care au efectuat cele mai mari importuri de produse din Turcia sunt Germania, Marea Britanie, Italia, Irak, Franţa, Federaţia Rusă, Spania, Statele Unite, Iran şi România.