Economia subterană în România "este de aproximativ 30% din PIB"
Preşedintele Consiliului Fiscal a declarat că, deşi anul acesta este posibilă o creştere economică mai mare de 2%, ea nu se va reflecta în totaliate în veniturile bugetare.
Articol de Iulian Olescu, 23 Iulie 2013, 07:37
Economia subterană în România este de aproximativ 30% din PIB, iar evaziunea fiscală este estimată la 10%, a declarat luni, la finalul întâlnirii cu misiunea FMI, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Pe de altă parte, el apreciază că este posibilă o creştere economică în acest an care va depăşi două procente, dar nu se va reflecta în totalitate în veniturile bugetare.
Delegaţia FMI a avut întâlniri cu reprezentanţi ai sectorului bancar, cu specialişti din ministerul transporturilor, cu conducerea Bursei de Valori Bucureşti şi cu membrii Consiliului Fiscal.
La finalul întâlnirii cu membrii Consiliului Fiscal, preşedintele consiliului, Ionuţ Dumitru, a declarat că introducerea unei taxe pe valoarea adăugată mai reduse pentru pâine nu se poate face, conform legii, decât fie prin obţinerea unui aviz de la ministerul de finanţe şi de la instituţia pe care o conduce, conform căruia măsura nu afectează indicatorii bugetari pe termen mediu, fie prin adoptarea concomitent a altor decizii care să conducă la compensarea efectelor negative asupra veniturilor produse de reducerea TVA la pâine.
Ionuţ Dumitru mai spune că, deşi creşterea economică pentru 2013 în România va fi mai mare decât cea prognozată în prezent, îmbunătăţirea ei nu se va reflecta în aceeaşi măsură într-o creştere a veniturilor la buget.
"Cel mai probabil va fi îmbunătăţită, dar n-aş putea să vă spun în momentul ăsta la cât. În momentul de faţă, 1,6%, cât aveau, pare un pic pesimist, date fiind evoluţiile din ultima perioadă şi agricultura foarte bună, aşa cum se prefigurează, probabil că vom depăşi 2%, dar n-aş putea să vă spun ce prognoză va avea FMI sau ce prognoză va fi inclusă în buget.
Ceea ce este însă important pentru buget că, chiar în situaţia în care vom avea o proiecţie mai mare de creştere economică, ceea ce este cel mai plauzibil scenariu în momentul ăsta, nu cred că va fi reflectat lucrul ăsta în încasări mai mari la buget, pentru că e o creştere economică generată de partea de exporturi, aşa cum arăta primul trimestru, care nu generează încasări bugetare prea mari şi pe partea de sectoare de agricultură, care, de asemenea, nu are o contribuţie foarte mare la veniturile bugetare", a spus Ionuţ Dumitru.