Economia României, scădere în 2010 mai mică decât prognoza
Conform datelor publicate de Eurostat, economiile ţărilor membre UE au crescut în ultimele trei luni ale anului trecut în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2009 cu două excepţii, România şi Grecia.
Articol de Sergiu Şteţ, 15 Februarie 2011, 12:59
Pe întreg anul trecut, datele statistice provizorii indică o scădere de 1,2% din PIB, ceva mai mică decât estimările anterioare ale guvernului şi Fondului Monetar Internaţional.
România rămâne însă, una dintre excepţiile din Uniunea Europeană, majoritatea ţărilor membre înregistrând anul trecut creşteri economice.
Creşterea economică modestă din ultimele trei luni ale anului trecut în comparaţie cu trimestrul anterior nu este primul astfel de eveniment de la intrarea României în recesiune, la sfărşitul anului 2008. Creşteri faţă de trimestrul anterior s-au mai înregistrat în 2009 şi în perioada aprilie-iunie 2010.
Conform datelor provizorii ale INS, anul trecut economia României a scăzut cu 1,2%, sub nivelul prognozat.
În ultimele luni, atât guvernul, cât şi FMI au anunţat că se aşteaptă la o scădere cu două procente a Produsului Intern Brut în cursul anului 2010.
Vestea este oarecum bună şi trebuie interpretată în context european, consideră preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru.
"Căderea noastră din acest an nu este atât de mare pe cât ne aşteptasem, dar este o cădere în timp ce ceilalţi din jurul nostru, inclusiv ţări ca Germania au crescut destul de mult. Vedem că creşterile şi din acest an sunt legate de industria auto, industrie în general şi servicii. În primul rând, industria auto este legată de exporturi.
"Trebuie să facem ceva pentru a dezvolta şi piaţa internă. Atâta timp cât piaţa internă nu va funcţiona şi vom fi dependenţi numai de exporturi, iar în cadrul exporturilor numai de o serie de ramuri industriale riscăm, în conjuncturi nepotrivite ale acelor ramuri, să avem căderi" a declarat Florin Pogonaru.
Indiferent de criteriile de comparaţie, economia României rămâne una dintre puţinele din Uniunea Europeană care nu a reuşit încă să iasă din recesiune. Conform datelor publicate marţi, de Eurostat, Agenţia de Statistică a Uniunii Europene, economiile ţărilor membre au crescut în ultimele trei luni ale anului trecut, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2009, cu două excepţii.
România a înregistrat o scădere de 0,5% din PIB, iar Grecia, ţara cu cele mai grave probleme economice, a scăzut cu 6,6% din PIB. În comparaţie, Germania, considerată motorul economic al Europei, a înregistrat anul trecut o creştere de 4 procente.