Economia României "nu va fi influenţată" de criza ucraineană
Un raport al FMI arată că o eventuală degradare a situaţiei din Ucraina nu va afecta economia României, având în vedere schimburile economice relativ limitate.
Articol de Iulian Olescu, 30 Aprilie 2014, 14:37
Evoluţia economică a României nu va fi influenţată de o eventuală agravare a crizei din Ucraina sau de înăsprirea sancţiunilor la adresa Rusiei, conform unui raport al Fondului Monetar Internaţional asupra economiilor din regiune.
Spre deosebire de celelalte ţări din Europa de Sud-Est şi Centrală, România nu are schimburi comerciale importante cu Rusia sau Ucraina, iar depedenţa de importurile de gaze din Rusia este redusă.
Sectorul bancar, în plus, are legături minime cu cele două ţări, mai arată documentul.
Ţările din regiunea central şi sud-est europeană se confruntă cu o serie de riscuri, cele mai importante fiind legate de volatilitatea fluxurilor de investiţii externe, de dinamica foarte greoaie a creditării bancare, dar şi de posibila escaldare a tensiunilor geopolitice din zonă, apreciază autorii raportului.
Dacă România este mai puţin vulnerabilă la cele legate de situaţia geopolitică, deoarece are o dependenţă energetică mult mai redusă faţă de Rusia şi Ucraina în comparaţie cu alte state, în schimb riscul legat de contribuţia foarte mică a creditării la creşterea economică este relativ important.
Problema creditelor neperformante
Reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, spune, însă, că semnele de revenire ale pieţei imobiliare, cu un număr de tranzacţii în creştere şi preţuri în uşoară urcare, precum şi traiectoria ascendentă pe care s-a înscris evoluţia economică a ţării noastre sunt premise pozitive spre o reglementare a situaţiei în privinţa creditelor neperformante.
"Nivelul împrumuturilor neperformante depinde de bănci, care ar trebui să scape de ele, inclusiv prin executarea garanţiilor.
"Vedem o intensificare a vânzării de garanţii, aşa că ne aşteptăm la o reducere a creditelor neperformante. Nu ne aşteptăm la o creştere a neperformanţei creditelor, deoarece economia îşi revine şi firmele sau persoanele fizice ar trebui să îşi achite ratele la timp. Nu sunt motive pentru creşteri semnificative ale creditelor neperformante", spune Guillermo Tolosa.
El adaugă, însă, că modificările ce vor fi aduse modalităţii de calcul a creditelor neperformante, ca urmare a schimbării unor reglementări la nivel european, ar putea avea un impact imprevizibil asupra nivelului acestui indicator.