Economia României îşi revine uşor
Ritmul de scădere economică în România a încetinit în trimestrul trei.
Articol de Sorin Solomon, 16 Decembrie 2009, 11:51
"Am putea asista la o ieşire din recesiune a ţării în trimestrul patru al anului 2009 sau în primul trimestru din 2010", apreciază economistul şef al BCR, Lucian Anghel, într-o analiză privind macroeconomia românească intitulată "România - Moment de respiro", Informează AGERPRES.
Potrivit analizei, exporturile nete au continuat să aibă o contribuţie pozitivă la formarea PIB în trimestrul trei din acest an.
Anghel consideră că ieşirea din recesiune va fi posibilă dacă se menţine trendul favorabil în zone euro.
"Deşi este încă în zona negativă, industria şi-a îmbunătăţit performanţele în trimestrul trei, cererea externă a reprezentant un factor de revenire pentru industrie, în timp ce componenta internă a rămas la un nivel scăzut", a subliniat Anghel.
Agricultura, a arătat acesta, a avut o contribuţie semnificativă la formarea PIB spre deosebire de anul 2008 când producţia agricolă a fost afectată în ultima parte a verii şi în perioada de toamnă de condiţiile meteo nefavorabile.
În acest an, vremea a fost bună, iar producţia de porumb a crescut cu aproape 10 la sută, apreciază Lucian Anghel.
Potrivit raportului, sectoarele rezidenţial şi comercial din construcţii şi-a amplificat scăderea însă lucrările de infrastructură s-au mai îmbunătăţit.
Presiunile pe piaţa muncii au continuat să crească, şomajul a crescut constant în ultimul an, în special în sectorul privat, unde mai multe industrii au trebuit să facă faţă unor provocări importante generate de scăderea cererii externe dar mai ales a celei interne, subliniază raportul.
"România ar putea ieşi din recesiune în trimestrul patru din 2009 sau în primul trimestru din 2010, în condiţiile în care influenţa pozitivă a zonei euro se va menţin", subliniază Lucian Anghel.
Economistul şef al BCR consideră că procesul de consolidare fiscală va fi "capul de afiş în anii următori".
În topul priorităţilor de 2010 ar trebui să fie reducerea nivelurilor excesive a cheltuielilor publice, apreciază economistul şef al BCR.
"Înainte să recurgă la eventuală creştere a principalelor categorii de taxe, următorul Guvern ar trebui să rezolve alte probleme cum ar fi munca la negru, evaziunea fiscală la plata TVA sau un control ferm al administraţiilor locale', subliniază raportul.
"Acordul cu FMI şi Uniunea Europeană reprezintă prioritatea de top în 2010 şi 2011 şi ar putea acţiona ca un catalizator pentru accelerarea reformelor fiscale şi structurile necesare", afirmă economistul şef al BCR, Lucian Anghel.