Economia românească, regres constant
Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică arată că producţia industrială a scăzut în august faţă de luna precedentă cu 15%.
Articol de Ionuţ Dragu, 07 Octombrie 2009, 12:09
Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) relevă faptul că producţia industrială în România a scăzut în august faţă de luna precedentă cu 15%. Cea mai puternică reducere a fost înregistrată în industria prelucrătoare. Aici s-a înregistrat o scădere de aproape 20 de procente.
De asemenea, o scădere a fost înregistrată şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă.
Şi sectorul construcţiilor înregistrează o involuţie, scăderea calculată fiind de 13% faţă de anul trecut. Pe tipuri de construcţii, cea mai importantă reducere este cea a volumului lucrărilor de construcţii de clădiri rezidenţiale - 38,5 la sută.
O veste bună vine din comerţ
Volumul vânzărilor a crescut în august cu puţin peste un procent faţă de iulie, dar a scăzut cu 12% comparativ cu aceeaşi lună din 2008, mai arată datele Institutului Naţional de Statistică.
În ritm anual, în zona euro producţia industrială a înregistrat o scădere de 15,9 procente în luna iulie, iar în Uniunea Europeană producţia industrială a înregistrat o scădere de 14,7 procente. Singura ţară din Uniunea Europeană care a înregistrat o creştere a producţiei industriale în ritm anual a fost Irlanda (7,1 procente).
România a înregistrat în iulie cea mai mică scădere a producţiei industriale (minus 4,5 procente faţă de iulie 2008) din rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor prezentate, luni, de Oficiul european de Statistică (Eurostat).
Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Estonia (minus 27,9 procente), Finlanda (minus 24,2 procente) şi Slovenia (minus 20,4 procente).
Cele mai mici scăderi au fost înregistrate în România (minus 4,5 procente), Polonia (minus 4,6 procente) şi Olanda (minus 8,0 procente).
Potrivit noilor date furnizate de Eurostat, România ocupă poziţia a şasea în UE în funcţie de scăderea economică din al doilea trimestru.
Noile prognoze au fost identice cu cele anterioare în cazul Germaniei, Spaniei, Italiei, Ciprului, Poloniei, Portugaliei, Sloveniei, Slovaciei şi Marii Britanii.
Pentru UE, Eurostat a modificat în creştere estimarea de scădere economică, de la 4,8% la 4,9%, iar proiecţia pentru zona euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii din Europa, proiecţia a fost ajustată de la 4,7% la 4,8%.
Eurostat estimează că economia Uniunii a scăzut în al doilea trimestru cu 0,3%, comparativ cu primele trei luni, ritm mai accelerat decât cel de 0,2% indicat iniţial. Pentru zona euro, biroul de statistică prevede o contracţie a PIB de 0,2%, faţă de 0,1% indicat în raportul anterior.