Economia în scădere cu 8,8%
Datele provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că în trimestrul al doilea PIB-ul s-a redus cu 1,2 la sută faţă de trimestrul anterior.
Articol de Ionuţ Dragu, 13 August 2009, 11:25
Produsul Intern Brut (PIB) al României a scăzut în trimestrul II 2009 cu 8,8 la sută, iar pe primul semestru al anului în curs cu 7,6 la sută, potrivit primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Datele provizorii publicate Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în, trimestrul II 2009, PIB-ul s-a redus cu 1,2 la sută comparativ cu trimestrul anterior.
Produsul intern brut al României a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 6,2 la sută faţă de perioada similară din 2008, potrivit INS publicate în iunie. Iniţial, autorităţile au luat în calcul la construcţia bugetară o creştere economică de doi la sută în 2009, dar după negocierile cu FMI bugetul a fost rectificat pe o scădere a economiei de patru la sută în 2009. După misiunea de evaluare a FMI, autorităţile române şi experţii Fondului iau în calcul o scădere mai severă a economiei, de 8-8,5 la sută în 2009, nivel pe care va fi realizată şi rectificarea bugetară din luna august.
Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, contracţia economică va continua în ultimele trimestre din acest an, dar dinamica se va modera în ultima parte a anului.
Potrivit EUROSTAT scăderea de 8,8% a Produsului Intern Brut (PIB) al României în trimestrul doi comparativ cu perioada similară a anului trecut reprezintă al patrulea declin din Uniunea Europeană (UE), comparativ cu o medie de 4,8% la nivelul celor 17 state care au raportat datele spre centralizare.
Cele mai accentuate contracţii ale economiei au fost înregistrate, în trimestrul al doilea, în Lituania (-22,6%), Letonia (-18,2%) şi Estonia (-16,6%), la polul opus situându-se Grecia (-0,2%), Cipru (-0,7%) şi Franţa (-2,6%), se arată într-un comunicat al Biroului de Statistică al UE, Eurostat.
Media UE indică, astfel, o restrângere de 4,8% a economiei blocului comunitar în trimestrul al doilea faţă de perioada similară a anului trecut, faţă de -4,7% în primele trei luni din 2009, respectiv -1,6% în trimestrul patru al lui 2008.
Economia UE a încheiat astfel al treilea trimestru consecutiv de recesiune.
În ceea ce priveşte datele trimestriale, România se plasează pe poziţia a cincea în UE după amploarea contractării economiei, cu o scădere de 1,2% a PIB în perioada aprilie-iunie comparativ cu ianuarie-martie.
În aceeaşi perioadă a anului trecut România raporta o creştere record de 9,3 %.