Economia globală îşi revine "mai repede decât se estima"
Fondul Monetar Internaţional prevede pentru anul în curs o creştere globală de 4,2 procente dar a avertizat că riscurile economice sunt încă ridicate.
22 Aprilie 2010, 08:34
Fondul Monetar Internaţional a arătat, înaintea sesiunii bianuale comune cu Banca Mondială, că economia globală îşi revine din recesiune mai repede decât se estima, creşterea globală în acest an fiind de 4,2 procente.
FMI a avertizat că mai sunt multe de facut pentru a stabiliza o economie globală dezechilibrată.
Directorul Departamentului Pieţelor Monetare şi de Capital al FMI, Jose Vinals, a arătat că riscurile rămân încă ridicate, deşi s-au redus.
Jose Vinals estimează prin ediţia raportului din acest an că riscurile privind stabilitatea financiara globală au scăzut.
"Politica stimulentelor aplicată în perioada vârfului crizei a asigurat un sprijin substanţial instituţiilor şi pieţelor financiare şi a consolidat redresarea economică globală".
Cu toate acestea, Jose Vinals spune că riscurile rămân ridicate.
"Stabilitatea financiară globală nu este, încă, asigurată pentru că redresarea economică este încă fragilă. Mai mult, există îngrijorări în legătură cu creşterea riscurilor suverane legate de creşterea datoriei publice care trebuie atent monitorizată şi controlată", a afirmat Jose Vinals.
Acesta a afirmat totodată că "eforturile de salvare a economiei globale au înrăutăţit situaţia sectorului financiar public", semnalând că problemele se vor înrăutăţii dacă "problema nu va fi controlată".
Economistul şef al FMI, Olivier Blanchard avertizează că, în vreme ce economia mondială îşi revine lent din recesiune, au apărut noi provocări.
Olivier Blanchard a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă să pentru a contracara scăderea cererii, ţările avansate ar putea fi nevoite să recurgă la deprecierea monezilor naţionale pentru încurajarea exporturilor.
Pe de altă parte, Oliver Blanchard a arătat că economiile emergente ar trebui să permită aprecierea monezilor lor, ceea ce va duce la reducerea exporturilor.
FMI cere de mulţi ani de zile reechilibrarea între ţări cu excedent comercial, cum este China, şi cele cu mari deficite bugetare, cum este America.
Mare parte a atenţiei FMI se concentrează asupra necesităţii ca Beijingul să permită aprecierea yuan-ului care să conducă la creşterea cererii interne.
Potrivit FMI, China va cunoaşte cea mai rapidă creştere economică, cu 10 procente în acest an şi 9,9 în 2011.
Creşterea economică a României în 2011, "cea mai rapidă din UE"
Pentru Romania, FMI estimează o creştere economică de 0,8 % în acest an, în scădere faţă de estimarea anterioară, din octombrie anul trecut, care prognozează o creştere de 1,3%.
Pentru 2011 însă, instituţia financiară internaţională prognozeaza că România va avea o creştere de 5,1 procente, cea mai rapidă din Uniunea Europeana.
În schimb, România va înregistra un deficit de cont curent de 5,5 % în acest an, ca şi în cel viitor.
Inflaţia la sfârşitul anului va atinge 3,2%, urmând ca anul viitor să fie ceva mai mică, de 3%.
Pentru ţările Europei Centrale şi de Est, în general, FMI estimează o creştere economică în acest an de 2,8 procente o revizuire în creştere faţă de prognoza din octombrie anul trecut.
Cea mai mare creştere economică o va înregistra în acest an Slovacia, 4,1 procente, după o contracţie de 4,7 % în 2009.
Produsul intern brut al Poloniei, singurul stat din UE care a evitat recesiunea va creşte în acest an cu 2,7 procente şi cu 3,2 în 2011, de la 1,7 procente anul trecut .
Cele mai slabe performanţe din zona le vor înregistra Ungaria, Lituania şi Letonia.
Aceasta din urmă, care a suferit cea mai gravă recesiune din ţările UE, va avea în 2010 o contracţie economică de 4%.
Economia Lituaniei va cunoaşte, potrivit FMI, o contracţie de 1,6 procente iar cea a Ungariei de 0,2%.
Redresarea va fi încetinită în unele ţări din zona Central şi Est Europeană de dezechilibrele fiscale şi externe, chiar dacă deficitele de cont curent s-au micşorat în multe cazuri.
Una dintre regiunile lumii cele mai lovite de recesiune, Europa îşi revine din criza într-un ritm mai lent.