Echilibru financiar sub semnul întrebării
Sistemul financiar mondial, dă semne de recuperare, dar nu a depăşit zona de turbulenţe.
Articol de Vlad Gladin, 29 Iunie 2009, 11:46
Ne-am întors la momentul septembrie 2008, când gigantul bancar amercian Lehman Brothers a intrat în faliment, dar nu la nivelul dinaintea crizei.
Marios Draghi, preşedintele Consiliului de Stabilitate Financiara, a declarat că după câteva luni situaţia sistemului financiar s-a ameliorat, dar nu a ieşit din zona de turbulenţe. Faptul că băncile americane au reuşit să strângă, zece miliarde de dolari contrastează cu restructurarea mai multor instituţii de credit.
În viziunea oficialului, climatul economic şi financiar nu se rezumă doar la presiuni asupra taxelor, reducerea programelor de relansare sau la măsuri de combatere a efectelor crizei creditului. Trendul de revenire va începe o dată cu relansarea economiei şi susţinerea acesteia prin strategii coordonate de ieşire din criză.
Presedintele american Barack Obama este dispus sa adopte un nou program de stimulare economica, daca va fii nevoie
Dupa implementarea programului de stimulare economica de 787 miliarde de dolari, rezultatele nu au intarziat sa apara. Rata somajului a fost tinuta sub nivelul de 10% propus de catre oficialii de la Casa Alba. Între timp, însă, situaţia economică s-a înrăutăţit peste aşteptări. Săptămâna trecută, autorităţile au avertizat că rata şomajului ar putea creşte la 10% în următoarele luni.
"Nu am înfrânt recesiunea. Vom fi nevoiţi să navigăm în continuare prin vremuri foarte dificile", a afirmat David Axelrod, unul dintre principalii consilieri ai lui Obama. Acesta a precizat că situaţia şomajului ar fi fost şi gravă fără programul de relansare. Totodată, a spus el, un nou program va fi luat în considerare în cazul în care condiţiile economice se înrăutăţesc.