Două focare de pesta micilor rumegătoare sunt în continuare active în judeţul Timiş
Pentru evitarea răspândirii virusului a fost stabilită o zonă de protecţie şi una de supraveghere.
Articol de Alina Bujancă, 03 Septembrie 2024, 18:46
Două focare de pesta micilor rumegătoare sunt în continuare active în judeţul Timiş, ambele în localitatea Clopodia, din comuna Jamu Mare. Acestea au apărut în lunile trecute şi au fost deja eutanasiate peste 15.000 de animale. Pentru evitarea răspândirii virusului a fost stabilită o zonă de protecţie şi una de supraveghere, iar autorităţile insistă ca oierii să respecte aceste restricţii. Corespondenta Radio România Actualităţi, Alina Bujancă, în dialog cu şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Timiş, Flavius Nicoară.
Flavius Nicoară: În exploataţia comercială de la Gagea SRL au fost aproximativ 12.000 de capete ucise, iar în exploataţia GP, tehnic denumită gospodăria populaţiei, au fost ucise 611 capete. Pe lângă asta, într-o altă exploataţie de contact au mai fost ucise în cursul zilei de sâmbătă încă aproximativ 290 capete.
Reporter: Ar trebui să mai fie ucise şi alte animale bolnave?
Flavius Nicoară: Pe măsură ce buletinele de analiză confirmă prezenţa bolii în exploataţiile de contact, se va aplica planul de măsuri care presupune uciderea şi neutralizarea acestor animale.
Reporter: Veţi avea o întâlnire cu oierii pentru a le explica toate aceste lucruri?
Flavius Nicoară: Mâine, la orele 16:00, la sediul Prefecturii, au fost invitaţi primarul din respectiva localitate, şapte reprezentanţi ai oierilor, vor fi reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare.
Realizator: Judeţul Timiş are, în prezent, cel mai mare efectiv de ovine din ţară, respectiv 700.000 de capete.