Dolarul, la un nou maxim istoric faţă de leu
Dolarul american a depăşit valoarea de 4,20 lei, conform cursului comunicat astăzi de Banca Naţională a României.
Articol de Radiojurnal, 11 Martie 2015, 18:39
Dolarul american a depăşit valoarea de 4,20 lei, conform cursului comunicat astăzi de Banca Naţională a României.
Este un nou maxim istoric, după şase şedinţe consecutive în care moneda americană a depăşit pragul psihologic de 4 lei.
Pe piaţa valutară din România, dolarul este cotat în funcţie de cursul faţă de euro de pe pieţele internaţionale, iar evoluţia sa este determinată, în principal, de diferenţa dintre politicile monetare ale Bancii Central Europene, respectiv celei americane, explică Ionuţ Dumitru, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din Români.
"Europa are o politică de stimulare monetară prin injecţii masive de lichiditate. În acelaşi timp, în America se aşteaptă o creştere de dobânzi. Deci, pe de o parte, în Europa am dobânzi mici şi chiar în scădere, în America am dobânzi în creştere, ceea ce creează un dolar mai puternic versus euro. Iar implicaţiile la nivelul economiei noastre sunt limitate, într-un context în care legătura cu dolarul s-a pierdut destul de mult odată ce am intrat în UE. Pe partea de comerţ exterior, produsele denominate în dolari sunt în special din zona energetică, deci importuri de energie, iar la combustibil există o anumită conexiune şi cu dolarul, prin intermediul petrolului pe care îl importăm. Şi aici sunt efecte deja pe care le vedem în preţurile la pompă la combustibil", spune Ionuţ Dumitru.
Însă, preţul energiei şi cel al combustibililor au o pondere importantă, atât în costurile lunare pe care trebuie să le achite românii, cât şi în calcularea tarifelor pentru alte produse, astfel încât impactul aprecierii dolarului nu va fi nesemnificativ.
Românii care au credite în dolari vor fi obligaţi să achite rate mai mari la bănci - notează redactorul Iulian Olescu.