Dispută pe salariul minim
Salariul minim pe economie rămâne subiect de dispută între sindicate şi Ministerul Muncii.
06 Ianuarie 2010, 08:42
Salariul minim pe economie rămâne în continuare subiect de dispută între sindicate şi Ministerul Muncii.
Liderii marilor confederaţii sindicale au anunţat ieri, după discuţiile cu ministrul Mihai Şeitan, că nu sunt dispuşi să renunţe la cererile lor.
Sindicaliştii au cerut ministrului să majoreze salariul minim pe economie de la 600 la 705 lei.
Ei spun că doresc un salariu minim pentru toţi angajaţi şi că nu vor accepta niciun fel de compromis.
Preşedintele Blocului naţional sindical, Dumitru Costin spune că situaţia în care guvernul va rămâne pe zona de 600 lei în mediul privat şi 705 lei în sectorul bugetar este o politică discriminatorie pe piaţa muncii.
"Primul gest obligatoriu de făcut este acela de a acţiona în instanţă Guvernul atât la nivel naţional cât şi la nivel european", a declarat Dumitru Costin.
De cealaltă parte, patronatele susţin în continuare menţinerea salariului minim pe economie la 600 de lei.
Secretarul-general în Confederaţia patronală din industria României, Dan Matei Agathon, spune că ar fi de preferat ca salariul minim să fie negociat pe fiecare domeniu în parte. " Deocamdată cred că vom rămâne pe sistemul de 600 de lei salariul minim iar la bugetari cu 705 lei pentru că la bugetari este de fapt prima treaptă de angajare", spune Dan Matei Agathon.
Sindicatele vor avea luna aceasta o întrevedere şi cu premierul Emil Boc, pentru a discuta despre probleme sociale, în special despre nivelul salariului minim pe economie şi disponibilizări.