Discuţii privind acciza la motorină, purtate la Bruxelles
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, solicită la Bruxelles un acord final al Comisiei Europene pentru ca majorarea accizei la motorină să fie amânată.
Articol de Mihaela Enache, 10 Decembrie 2013, 14:18
Comisia Europeană aşteaptă ca în România să se ajungă la un acord cu privire la stabilirea accizelor la combustibili şi speră ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, spune un purtător de cuvânt al comisarului pentru afaceri economice şi monetare.
Experţii europeni se arată gata să analizeze orice variantă favorabilă creşterii economice, cu impact bugetar echivalent şi de calitate echivalentă cu cele convenite iniţial cu autorităţile române.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, solicită astăzi la Bruxelles un acord final al Comisiei Europene pentru ca acciza de şapte cenţi să se aplice doar la benzină, iar în cazul motorinei să se amâne cu trei luni, după cum a anunţat premierul Victor Ponta.
Transportatorii, nemulţumiţi de creşterea accizei, nu renunţă la protest, după anunţul premierului de ieri. Formele prin care-şi exprimă nemulţumirea nu mai sunt însă la fel de vizibile ca ieri.
Liderul Confederaţiei Naţionale Rutiere, care a organizat acţiunea, spune că fiecare filială judeţeană îşi alege propria modalitate de a contesta noile taxe pentru carburanţi.
Sunt tiruri care rămân în parcările firmelor de transport sau şoferi care circulă cu anunţul referitor la protest lipit pe parbriz.
În trafic însă nu au mai apărut situaţiile de ieri dimineaţă, când numeroase camioane au fost oprite pe marginea drumului sau au circulat cu viteză redusă.
Creşterea accizei, "doar suspendată"
Intenţia guvernului de a renunţa pentru moment la suprataxarea motorinei, care-i priveşte în principal pe transportatori, nu-i poate însă şi linişti - spune secretarul general al confederaţiei, Siegfried Mayer.
"Suntem recunoscători într-un fel că şi-a aplecat urechea la doleanţele noastre, dar să nu uităm un lucru: cei şapte eurocenţi de acciză au fost doar suspendaţi pe trei luni de zile, şi nu eliminaţi. Deci, problema rămâne încă deschisă.
"Bineînţeles, nu putem să facem abstracţie de dorinţa de dialog a guvernului, respectiv a Ministerului Transporturilor, dar avem o minimă reţinere. În momentul de faţă, ce pot să vă spun, că oamenii sunt în aşteptare pentru ziua de joi", spune Siegfried Mayer.
Peste două zile ar urma să aibă loc discuţii între reprezentanţii transportatorilor şi cei ai guvernului, de la care se aşteaptă soluţii şi pentru alte probleme, mai vechi, ale operatorilor de transport, aminteşte tot Siegfried Mayer.
"Este vorba de returnarea unei cote din acciza plătită la combustibil, despre modificarea amenzilor din Codul Penal, considerate disproporţionate faţă de gravitatea faptelor, precum şi de modernizarea rutei Sibiu-Piteşti de pe tronsonul paneuropean IV", spune Siegfried Mayer.